Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy nie znajdziemy środków chemicznych ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników, GMO, a uprawy herbaty są zlokalizowane daleko od zanieczyszczeń. Jakich organicznych herbat warto spróbować, żeby nie tylko cieszyć się z właściwości wynikających z ich organiczności, ale także rewelacyjnego smaku herbaty?

Zielona herbata En Shi Yu Lu organiczna
Zielona herbata o poskręcanych liściach w kolorze zielono-turkusowym, które rozwijają się podczas parzenia. Napar herbaty En Shi Yu Lu ma złoto-zieloną barwę. Aromat herbaty jest bardzo kwiatowy, trawiasty, słodki, z nutami słodkich, żółtych owoców. Smak bardzo krągły, z nutami kwiatów, trawy, marchwi, umami. Można parzyć kilkukrotnie. Warto pamiętać o wydłużaniu kolejnych ekstrakcji.

Zielona herbata Kukicha organiczna
Kukicha to nietypowa herbata, składająca się z gałązek i łodyżek. Powstaje przy okazji produkcji senchy lub matchy. Susz niejednorodnej barwy, od jasno po ciemnozieloną. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. W smaku delikatna słodycz, przyjemnie trawiasta. Kukicha ma znikomą zawartość kofeiny, można podawać ją dzieciom, czy pić wieczorem, nawet przed snem. W kukichy znajdziemy sporą zawartość teaniny (większą niż w standardowych, liściastych herbatach), która działa odprężająco, zmniejsza napięcie oraz stabilizuje nastrój, poprawia również pracę mózgu – wpływa na pamięć oraz motywacje do działania. Można parzyć ją kilkukrotnie, polecamy dwa do trzech razy.

Czarna herbata Yunnan Imperial organiczna
Herbata Yunnan Imperial powstaje z krzewów porastająych zbocza gór w południowo-zachodniej części Chin. Susz to ciemne, brązowe, zrolowane listki z dość dużą ilością jasnych tipsów. Napar klarowny, o bursztynowej barwie. W smaku krągła, pełna, lekka i słodka. Wyczuwalne głębokie, słodkie, czekoladowe, miodowe i orzechowe nuty. Zalecamy kilkukrotne parzenie, dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.

Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin organiczna
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin wzrasta w rezerwacje przyrody mieszczącym się w Anxi, w prowincji Fujian. Wysokiej jakości oolong, określany mianem króla wśród herbat częściowo fermentowanych. Herbata ta plasuje się w pierwszej 10 najlepszych chińskich oolongów. Po zakończeniu obróbki jest palona, czyli podpiekana w bambusowym koszu nad paleniskiem lub w elektrycznym piecu. Susz to mocno zwinięte listki, niejednorodnej barwy – od jasno po ciemnozielone odcienie. W trakcie parzenia listki rozwijają się i znacznie zwiększają swoją objętość. Napar jasny, klarowny, o słomkowej barwie. W smaku lekka, gładka, o maślanym body; wyczuwalne delikatne nuty żółtych owoców. Pozostawia długi, miodowo-słodki posmak. Zalecamy kilkukrotne parzenie; dobry smak utrzymuje się przez cztery, pięć ekstrakcji.

Owocowa herbata malinowo-granatowa organiczna
Pyszna owocowa mieszanka na bazie hibiskusa i kawałków jabłka. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Napar przejrzysty, czerwo-różowej barwy. W smaku przyjemna, lekka, świeża, orzeźwiająca, z delikatną słodyczą i kwasowością.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć herbatę liściastą? Poradnik dla początkujących
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]
cze
Herbata z mlekiem i kakao, przepis
Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]
kwi
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha
Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]
lip
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade Napar z kwiatów hibiskusa[...]
wrz
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi