Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na świecie, a kto wie czy nie najpopularniejszy.
Niektóre źródła twierdzą, że Europejczycy udali się do rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej po pomoc w zwalczaniu chorób tropikalnych, które ich nękały. Wrócili podobno ze składnikami mojito, które pomagały na czerwonkę i szkorbut. Słodki syrop trzcinowy maskował zaś okropny smak tafii, czyli pierwowzoru rumu. Inna historia wiąże mojito z osobą kapitana Drake’a – słynnego korsarza, który podobno najchętniej pijał tafię z dodatkiem limonki i mięty.
Z całą pewnością, ojczyzną dzisiejszego mojito jest Havana na Kubie, a pięć składników koktajlu według oficjalnego przepisu to biały rum, limonka, mięta, syrop cukrowy lub cukier, czasem trzcinowy oraz mocno gazowana woda. Całość podaje się z kruszonym lodem.
Mojito z herbaty – różne wersje napoju
Istnieje wiele wersji i odmian mojito. Można przygotować je na kokosowo lub z różnymi owocami, takimi jak grejpfrut, cytryna, marakuja, a nawet truskawki i maliny. Popularna jest też wersja o smaku róży. Można również dodać toniku. Wersja bezalkoholowa nazywana jest Virgin Mojito.
Czas zatem najwyższy na wersję herbacianą i to oczywiście bezalkoholową. Herbaciane mojito jako letnie Ice tea z pewnością orzeźwi w upalne dni. Tutaj też możemy stworzyć niejeden przepis. Można dodać różnych owoców, można też pokusić się o użycie sprawdzonej już w niejednym koktajlu matchy. My jednak proponujemy wersje możliwie zbliżoną do oryginału. Nasze mojito będzie bazowało na zimnej, zielonej herbacie, najlepiej przygotowanej w wersji Cold brew czyli „zaparzonej” zimną wodą, poza tym będzie mięta i limonka, syrop cukrowy oraz gazowana woda i lód.
Jak zrobić mojito z herbaty?
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko wycisnąć z soku). Ważne, aby nie dodać soku limonki do samego cukru – jeśli się go stosuje zamiast syropu – ponieważ mógłby odebrać jej aromat. Liście mięty, w oryginalnym przepisie sześć sztuk, należy nieco zgnieść barmańskim tłuczkiem, lecz tylko tak by uwolniły się aromatyczne olejki. Polecamy zamiast tego każdy liść położyć na dłoni i klasnąć. To sprawi, że miętowy aromat uwolni się bardziej, a liść pozostanie w całości i będzie się dobrze prezentował. Do tego wszystkiego dodajemy gazowaną wodę i lód.
Napój jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy mieć w lodówce zapas zimnej, zielonej herbaty. Ilością składników można dowolnie balansować zmieniając słodycz oraz stosunek herbaty i bąbelków. Z całą pewnością warto eksperymentować choć chyba trudno znudzić się w czasie letnich upałów czymś takim jak herbaciane mojito.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy
Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]
kwi
Yerba mate Lord Nelson z maliną i żurawiną, ananasem, trawą cytryną (Lidl) opinie i test
Przetestowaliśmy yerba mate sypaną, którą można znaleźć w Lidlu. W teście znalazły się: yerba mate[...]
lis
Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]
gru
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]
lis
Yerba mate compuesta
Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]