Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się rosnącą popularnością w Europie. Często jest porównywane do popularniejszego rooibosa, a nawet czasem z nim mylone. Wynika to z faktu, że obie te rośliny są dalekimi kuzynami, pochodzą z RPA oraz wykazują kilka podobieństw. Podobnie jak rooibos, honeybush daje brązowawy, bursztynowy napar o nieco słodkawym i miodowym smaku. Jest mielony tak, że jego liście pocięte na drobne kawałki przypominają w kolorze liście rooibosa, parzy się je podobnie i obie te rośliny nie zawierają kofeiny.
Wpływ honeybusha na organizm
Honeybush jednak ma nieco inny wpływ na nasze ciało. Najczęściej poleca się honeybush przy kaszlu, przeziębieniach i jako środek odprężający. Nie wszyscy jednak wiedzą, że roślina ta ma także inne, mniej znane acz cenne właściwości.
- Dowiedziono na przykład, że składniki Honeybush mogą wzmacniać nasze kości. Ma on wpływ na komórki kostne zwane osteoklastami i osteoblastami. Te pierwsze rozkładają kości uwalniając do krwi składniki mineralne, te drugie budują tkankę kostną. Jeśli w naszych kościach więcej będzie komórek rozkładających je, możemy mieć problemy z różnymi chorobami kości, w tym zapaleniem stawów i osteoporozą. Wykazano, że składniki herbatki z honebusha mogą spowalniać metabolizm komórek kości. Chronią je także przed uszkodzeniami związanymi z wolnymi rodnikami.
- Inną ciekawa właściwość Honeybusha to wspieranie i ochrona skóry. Okazuje się, że składniki aktywne zawarte w naparze tego zioła mogą zwiększyć elastyczność skóry, ograniczyć powstawanie zmarszczek oraz chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Honeybush chroni także skórę przed poparzeniami słonecznymi.
Honeybush może łagodzić niepożądane objawy menopauzy. Odkryto zawartość w Honeybushu jak i w rooibosie fitosteroli, których część może naśladować działanie żeńskiego hormonu estrogenu, którego gospodarka zostaje zaburzona podczas menopauzy. - Wskazuje się na to, że lepsze efekty zdrowotne uzyskuje się przygotowując herbatkę z Honeybush nie parząc jej jak inne zioła lecz gotując na wolnym ogniu około 20 minut.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy: Protective effect of fermented Cyclopia intermedia against UVB-induced damage in HaCaT human keratinocytes, A-Rang Im, Sung Hum Yeon, Jung Seung Lee, Key An Um, Young-Joon Ahn, Sungwook Chae Photoprotection by honeybush extracts, hesperidin and mangiferin against UVB-induced skin damage in SKH-1 mice, AntoinettePetrovaaLester M.DavidsbFanieRautenbachaJeanine L.Marnewicka, Protective effects of fermented honeybush (Cyclopia intermedia) extract (HU-018) against skin aging: a randomized, double-blinded, placebo-controlled study, Sun Young Choi, Ji Yeon Hong, Eun Jung Ko, Beom Joon Kim, Sung-Woon Hong, Mi Hyoung Lim, Sung Hum Yeon, Rak Ho Son, Commercial Honeybush (Cyclopia spp.) Tea Extract Inhibits Osteoclast Formation and Bone Resorption in RAW264.7 Murine Macrophages—An in vitro Study, Amcois Visagie,† Abe Kasonga,† Vishwa Deepak, Shaakirah Moosa, Sumari Marais, Marlena C. Kruger, and Magdalena Coetzee, Mangiferin attenuates osteoclastogenesis, bone resorption, and RANKL-induced activation of NF- κB and ERK. Estabelle Ang, Qian Liu, Ming Qi, Hua G Liu, Xiaohong Yang, Honghui Chen, Ming H Zheng, Jiake Xu
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Czy Mate odwadnia, kiedy Yerba się przeterminuje, parzenie herbaty w gaiwanie. Yerba czy herba
W drugim odcinku herbacianego Q&A (Pytania i Odpowiedzi) odpowiadamy między innymi na pytania: Czy Yerba[...]
cze
Czym jest herbata? Herbata – co to?
Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]
maj
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis