Czym jest Matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Jest to odmiana japońskiej zielonej herbaty w postaci pyłu. Nie ma on jednak nic wspólnego z pyłem herbacianym oznaczanym symbolem D przy oznaczeniach gradacji herbat czarnych.
Proces produkcji herbaty Matcha
Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych.
– Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie.
– Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund – przerwanie fermentacji (to metoda charakterystyczna dla herbat japońskich).
– Liście są podsuszane i studzone w strumieniu zimnego powietrza gdzie następuje rozdzielenie listków. Kolejny proces to suszenie w wysokiej temperaturze.

Wszystkie te procesy kładą szczególny nacisk na zachowanie jakości herbaty i jej intensywnie zielonego koloru, który jest jednym z wyznaczników jej jakości jako produktu gotowego. Wysuszone liście są następnie mielone za pomocą kamiennych żaren. Jest to proces długotrwały, a jego wydajność to zaledwie niespełna 50g herbaty na godzinę.
Rzutuje to znacznie na wysoką cenę tej herbaty. Powstały w ten sposób proszek to właśnie herbata matcha mająca szereg zastosowań i dobroczynnych właściwości dla zdrowia.
Dlaczego matcha jest lepsza niż inne zielone herbaty?
– Jeśli chodzi o właściwości herbaty matcha to zaznaczyć trzeba, że gdy ją pijemy do naszego organizmu trafia całość herbacianego liścia, co odróżnia ją od herbat klasycznych gdzie wypija się jedynie napar. Dzięki temu dostarczamy sobie znacznie większą ilość wszystkich składników herbaty w tym polifenoli i witamin.
– Proszek herbaciany zawiera również bardzo dużo chlorofilu, którego praktycznie pozbawiony jest zwykły herbaciany napar. Chlorofil pomaga pozbywać się z ciała toksyn.
– Herbata matcha jest także dużo bardziej pobudzająca ponieważ zawiera więcej kofeiny. Zważywszy jej nietypową postać wypicie czarki matchy porównuje się do wypicia 10 czarek zwykłego naparu herbaty.

Matcha w kulinariach
Powszechnie używa się matchy w kulinariach. Są nawet specjalne odmiany tej herbaty o nieco niższej cenie i jakości przewidziane właśnie jako dodatek do potraw (tzw. Matcha kulinarna). Używając matchy można przygotować różnego rodzaju
– napoje z mlekiem,
– koktajle,
– shake’i.

Powszechnie stosuje się ją przy wyrobie słodyczy, lodów, sorbetów, kremów, ciast i zielonej czekolady na bazie czekolady białej. Popularne są także różne potrawy z dodatkiem matchy. Nie są to tylko dania typowe dla kuchni japońskiej ale również potrawy tradycyjne dla innych regionów. Można przygotować nie tylko zielone ryżowe kluseczki z matchą ale także zielone spaghetti.
Wykorzystanie Matcha z innych herbatach
Ważnym zastosowaniem matchy jest także polepszanie innych herbat. Powszechnie spotyka się popularne japońskie herbaty z dodatkiem matchy, która ma nieco polepszyć smak i wygląd mieszanki oraz wzbogacić ją w substancje zdrowotne i kofeinę. Spotkać więc możemy herbatę genmaicha z matcha .

Matcha tradycyjnie
Tradycyjnie herbata matcha wykorzystywana jest przy słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty chanoyu, tutaj przygotowana jest w tradycyjnym naczyniu nazywanym matchawan z użyciem specjalnego bambusowego pędzla nazywanego chasen. Inne używane akcesoria to chashaku czyli specjalna łyżeczka bambusowa do odmierzania proszku, natsume czyli najczęściej wykonana z laki puszka do przechowywania matchy oraz chakin czyli podłużny ręczniczek służący do częstego przecierania akcesoriów w czasie ceremonii.

Zaparzenie herbaty matcha za pomocą tych akcesoriów polega na zalaniu proszku herbacianego po wcześniejszym przesianiu niewielką ilością gorącej wody i wprawnymi ruchami pędzla dokładne rozprowadzeniu herbaty w wodzie a następnie spienieniu jej tak by powstała pianka była jednolita i puszysta.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Zielonej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia ice tea z zielonej herbaty należy wziąć nieco więcej szuszu herbacianego, na przykład[...]
kwi
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Czy picie herbaty przedłuża życie? Korzyści i skutki uboczne nadmiaru
Czy picie herbaty przedłuża życie? Korzyści i skutki uboczne nadmiaru Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek[...]
lip
Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis
Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]
wrz
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi