Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tę roślinę zna bardzo wielu z nas. Moje najszybsze skojarzenie to oliwki i oliwa. O tym, że z listków drzewa oliwnego można zrobić pyszny napar dowiedziałam się niedawno. Zapraszam!

Drzewo oliwne
Znane jest także pod takimi nazwami jak oliwnik europejski, oliwka europejska i oliwka uprawna. Łacińska nazwa to Olea europaea. Jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych. Zawsze kojarzyła mi się z ciepłymi obszarami Ziemi. Najstarsze ślady drzewa oliwnego pochodzą już z 12 000 roku p.n.e. (we Włoszech odnaleziono odciski drzewa oliwnego pochodzące z pliocenu). Według mitów to Atena wbijając swoją włócznię w skałę stworzyła pierwsze drzewo oliwne, wygrywając tym samym zakład z Posejdonem o to czyim imieniem zostanie nazwane nowe miasto. W ten sposób powstały Ateny, w których ponoć po dziś dzień rośnie ta pierwsza oliwka.

Drzewo oliwne może pochodzić z Azji Mniejszej, gdzie w stanie dzikim można spotkać lasy oliwkowe lub według innych teorii z Egiptu, Etiopii lub niektórych obszarów Europy. W stanie naturalnym możemy ją spotkać dzisiaj w Afryce, Południowej Europie (między innymi w Grecji, Włochach, Hiszpanii), na Półwyspie Arabskim oraz w Turcji, Jordanii, Izraelu i Cyprze. Udało się też oliwkę wprowadzić w innych rejonach geograficznych na przykład w Amerykach czy Australii. Obecnie drzewo oliwne najbardziej jest znane ze swojej uprawnej formy. Jest drzewem długowiecznym, dożywającym nawet do tysiąca lat. Co ważne dla osób uprawiających oliwki, zaczyna owocować wcześnie, bo nawet już od czwartego roku. Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z tego drzewa jest oliwa oraz oliwki. Użytkuje się także drewno oliwne. Nie można też zapominać o dużym udziale w tworzeniu krajobrazu w krajach w których występuje. Obecnie sadzi się drzewa oliwne również dla dekoracji, lub jeśli kto woli można uprawiać je w formie bonsai.

Liść oliwny: właściwości i działanie
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z drzewa oliwnego jest liść – Oleae folium. Liście są małe i wąskie, z wierzchu ciemno zielone, pod spodem zaś srebrzyste pokryte woskami. W kulturach śródziemnomorskich była używana od dawna w medycynie naturalnej. Jej pozytywne właściwości pochodzą między innymi z antyoksydantów, polifenoli, flawonoidów czy oleuropeiny zawartych w liściach.
Do najważniejszych pozytywnych efektów działania liści oliwki można zaliczyć:
- efekt antyutleniający,
- wspomaganie systemu immunologicznego,
- ochronę systemu krążenia,
- działanie antybakteryjne,
- wspomaganie regulowania poziomu cholesterolu.

Określa się je mianem bezpiecznych ziół, mogą jednak wystąpić reakcje alergiczne, dlatego jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej jest skonsultować się z lekarzem.
Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można też zebrać samemu jeśli mamy taką możliwość. Należy szukać zdrowych, niepryskanych liści, które następnie poleca się suszyć w temperaturze około 65 stopni Celsjusza.
Herbata z liści oliwnych
Napar, który przygotowałam, to mieszanka liści oliwki z upraw ekologicznych z kawałkami jabłka, trawą cytrynową oraz naturalnym aromatem. Już sam zapach jest bardzo ciekawy – świeży i rześki. Napar przygotowałam według zaleceń: 3g suszu. Użyłam jednak nieco więcej wody bo około 220 ml. Temperatura 96 stopni i parzenie 5 minut.
Napar wyszedł jasny żółto-zielonkawy nieco mętny. Pachniał podobnie jak susz jednak nieco delikatniej. W smaku wyczuć można było goryczkę, słodycz i taki żywiczny aromat. Bardzo ciekawy napar.
Oliwce warto poświęcić chociażby chwilę. Jeśli nie dla właściwości zdrowotnych i ciekawego smaku to chociażby dla efektu wizualnego w szklance.

Źródła:
- www.mondoliva.com/el_aceite_de_oliva-el_origen_del_olivo.htm
- www.botanical-online.com/medicinalsoliveracastella.htm
- www.plantas-medicinales.es/hojas-de-olivo-propiedades-medicinales-y-beneficios-para-la-salud/
- www.about-olive-leaf-extract.com/olive-leaf-tea.html
- www.healthyandnaturalworld.com/health-benefits-of-olive-leaf-extract/
- www.herbwisdom.com/herb-olive-leaf.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Ile kalorii ma herbata? Sprawdź kaloryczność naparów i yerba mate
Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów. Herbata zielona[...]
sty
Królewskie herbaty
Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]
maj
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Najlepsze przepisy na herbatę na upał
Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]
cze
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]
lip
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip