ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z XII wieku gdzie opisana jest szlachetna herbata, której krzewy rodzą liście białe jak jadeit. Jako, że przez lata nie udało się przypisać żadnego szczepu herbacianej rośliny do tego opisu uznano go za legendę. Tymczasem w opisanym w księdze regionie w prowincji Zhejiang słynącej z upraw bambusa odkryto przypadkowo dwa krzewy herbaciane, których młode listki były niezwykle blade. Od razu uznano, że to legendarny szczep. Rzecz miała miejsce w 1982 roku i od tego czasu rozmnożono roślinę tak, że możliwa stała się produkcja na skalę przemysłową. Z oryginalnych dwóch krzewów, które nota bene liczyły sobie ponad 300 lat przetrwał jeszcze tylko jeden.

Herbata zielona Anji Bai Cha 50g
Herbata zielona Anji Bai Cha 50g

Kiedy odbywa się zbiór herbaty?

Zbiór herbaty musi odbywać się wczesną wiosną, na początku kwietnia gdy listki są młode i białe. Taki pierwszy zbiór jest najbardziej ceniony choć herbatę można zbierać przez miesiąc. Krótki okres zbioru oraz rzadkość szczepu czynią z tej herbaty delikates osiągający dość wysokie ceny. Przyjrzyjmy się bliżej liściom Anji Bai Cha i temu dlaczego jest taka wyjątkowa.

Dlaczego liście herbaty Anji Bai Cha są nietypowe?

Okazuje się, że nietypowo białe liście krzewu zawdzięczają swą barwę niewielkiej ilości chlorofilu, jest to cecha unikalna, która zanika wraz ze wzrostem temperatury powietrza. Gdy przekroczy ona 25 st Celsjusza, liście zielenieją wytwarzając chlorofil co zmienia znacznie jej smak.

Czy jest to zatem herbata biała czy zielona?

Sama nazwa Anji Bai Cha jest już dość mylna ponieważ oznacza „biała herbata z Anji” czyli z miejsca gdzie się ją produkuje. Okazuje się, że mimo koloru listków oraz nazwy herbata ta jest zielona ponieważ to proces produkcji decyduje o rodzaju herbaty do którego się ją zalicza, a Anji Bai Cha produkowana jest jak herbata zielona.

Herbata zielona Anji Bai Cha 50g
Herbata zielona Anji Bai Cha 50g

Do produkcji tej herbaty używa się paczka i jednego listka, które nienaruszone otwierają się w czasie parzenia. Jeśli zapewnimy herbacie odpowiednio dużo miejsca możemy zobaczyć, jak listki ustawiają się pionowo w naczyniu. Napar Anji Bai Cha jest łagodny i ma roślinne nuty, wyczuć można trawę i kwiaty. Pojawia się także znany z herbat japońskich smak umami.

Działanie prozdrowotne herbaty

Jeśli chodzi o wpływ tej herbaty na nasze ciało to wspomnieć trzeba, że białawy kolor listków niesie za sobą także inne zmiany w składzie naparu. Okazuje się, że listki zawierają nie tylko mało chlorofilu ale także niewiele polifenoli oraz kofeiny. Posiadają za to dużo aminokwasów, nawet dwukrotnie więcej niż inne zielone herbaty chińskie. Co za tym idzie pojawia się nasilony smak umami oraz naturalna słodycz, a także cenione właściwości, które herbata zapewnia głównie l-teaninie czyli aminokwasowi, który jako substancja psychoaktywna bardzo dobrze pokonuje barierę krew-mózg, poprawia i stabilizuje nastrój, działa przeciwstresowo i uspokajająco. Wzmaga fale alfa w mózgu, a co za tym idzie poprawia efektywność nauki i pracy umysłowej. Działa także jako naturalny antydepresant.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)

Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]

Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o[...]

Czarna kawa czy czarna herbata?

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Herbata z masłem – właściwości

Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.