Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa Lapacho (Tabebuia impetiginosa), a jej zdrowotne zastosowanie wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i niejednokrotnie mają nawet po 700 lat. Z kory oraz łyka (warstwa tuż pod korą) przygotowuje się wywar. Odnajdziemy w tej korze liczne substancje bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe, pomaga w kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii. Lapacho zawiera także wiele mikroelementów przede wszystkim żelazo, mangan, magnez, wapń i co ważne zawiera Lapachol. Jest to substancja, która w dość nietypowy sposób działa na nasze ciało. Mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki.

Herbata ziołowa Lapacho: działanie
Stosowana zatem powinna być przy infekcjach i ogólnych osłabieniach. Wspomnieć trzeba, że lapachol pobudza układ immunologiczny do walki ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym ciele. Pojawia się tutaj niebezpieczeństwo skutków ubocznych, o których wspominają niektóre źródła. Po za walką z wirusami, bakteriami, pleśniami, grzybami i pasożytami, nasze ciało zostaje również pobudzone do walki z protezami, przeszczepami, a nawet w przypadku kobiet brzemiennych występuje ryzyko poronienia. Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn jest to tak zwany Lapachowy detoks, który przeprowadza się w różnym okresie czasu ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty, w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym ciele. Stosowania lapacho nie należy przedłużać. Kuracja lapacholowa powinna być traktowana jako doraźna, a nie jako stały element diety. Miejmy świadomość, że długie stosowanie nie jest wskazane. Przede wszystkim osłabiamy na dłuższą metę swój układ odpornościowy ponieważ w czasie stosowania lapacho pracuje on na „zwiększonych obrotach” zaś po pewnym czasie oduczy się działać bez wspomagania z zewnątrz. Ponadto jest to środek leczniczy, co prawda niezbyt inwazyjny ponieważ naturalny ale gdyby się zastanowić, to farmaceutyki po wyleczeniu się choroby również odstawiamy.
Herbata ziołowa Lapacho: przepis, parzenie
Aby przygotować odwar z lapacho potrzebujemy litr wrzątku, około 1 (maksymalnie 2) łyżkę stołową kory. Lapacho należy gotować od 10 do 15 minut następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem. Pije się to po przestudzeniu. Wygodnie jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 filiżanek.
W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację przerwać. Sam smak lapacho trudno nazwać przyjemnym chociaż są miłośnicy takich aromatów. Dzięki temu nie łatwo wprowadzić je do codziennej diety. Rozsądnie jest stosować je w przypadku chorób, czy to do picia, czy jako okłady na trudno gojące się rany, czy zmiany na skórze lub na grzybice. Detoks lapachowy warto przeprowadzać nie częściej niż raz na rok, najlepiej wiosną. Jako herbatkę wzmacniającą natomiast bez przeciwwskazań można się jej napić od czasu do czasu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018
Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]
paź
Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking
Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]
lis
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Herbata zielona Lung Ching – atlas herbaty
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia pochodzi z prowincji Zhejiang. Jest to jedna z[...]
lut
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz