ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa Lapacho (Tabebuia impetiginosa), a jej zdrowotne zastosowanie wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i niejednokrotnie mają nawet po 700 lat. Z kory oraz łyka (warstwa tuż pod korą) przygotowuje się wywar. Odnajdziemy w tej korze liczne substancje bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe, pomaga w kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii. Lapacho zawiera także wiele mikroelementów przede wszystkim żelazo, mangan, magnez, wapń i co ważne zawiera Lapachol. Jest to substancja, która w dość nietypowy sposób działa na nasze ciało. Mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki.

Herbata ziołowa Lapacho Pomarańcza
Herbata ziołowa Lapacho Pomarańcza

Herbata ziołowa Lapacho: działanie

Stosowana zatem powinna być przy infekcjach i ogólnych osłabieniach. Wspomnieć trzeba, że lapachol pobudza układ immunologiczny do walki ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym ciele. Pojawia się tutaj niebezpieczeństwo skutków ubocznych, o których wspominają niektóre źródła. Po za walką z wirusami, bakteriami, pleśniami, grzybami i pasożytami, nasze ciało zostaje również pobudzone do walki z protezami, przeszczepami, a nawet w przypadku kobiet brzemiennych występuje ryzyko poronienia. Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn jest to tak zwany Lapachowy detoks, który przeprowadza się w różnym okresie czasu ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty, w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym ciele. Stosowania lapacho nie należy przedłużać. Kuracja lapacholowa powinna być traktowana jako doraźna, a nie jako stały element diety. Miejmy świadomość, że długie stosowanie nie jest wskazane. Przede wszystkim osłabiamy na dłuższą metę swój układ odpornościowy ponieważ w czasie stosowania lapacho pracuje on na „zwiększonych obrotach” zaś po pewnym czasie oduczy się działać bez wspomagania z zewnątrz. Ponadto jest to środek leczniczy, co prawda niezbyt inwazyjny ponieważ naturalny ale gdyby się zastanowić, to farmaceutyki po wyleczeniu się choroby również odstawiamy.

Herbata ziołowa Lapacho: przepis, parzenie

Aby przygotować odwar z lapacho potrzebujemy litr wrzątku, około 1 (maksymalnie 2) łyżkę stołową kory. Lapacho należy gotować od 10 do 15 minut następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem. Pije się to po przestudzeniu. Wygodnie jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 filiżanek.

W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację przerwać. Sam smak lapacho trudno nazwać przyjemnym chociaż są miłośnicy takich aromatów. Dzięki temu nie łatwo wprowadzić je do codziennej diety. Rozsądnie jest stosować je w przypadku chorób, czy to do picia, czy jako okłady na trudno gojące się rany, czy zmiany na skórze lub na grzybice. Detoks lapachowy warto przeprowadzać nie częściej niż raz na rok, najlepiej wiosną. Jako herbatkę wzmacniającą natomiast bez przeciwwskazań można się jej napić od czasu do czasu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty

Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.