Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej koloru. Jednak to właśnie kolor jest jednym z podstawowych atrybutów mówiących palaczom kawy, czy dobrze wykonali swoją pracę.
O tym jak ważny jest kolor w świecie kawy, niech świadczy fakt, że już na etapie plantacji QGrader odnotowuje barwę pestki owocu kawowca, która w zależności od wybranej metody obróbki ziarna, może przybrać kolor od brązowego, przez żółty i zielony, aż do niebieskiego. Na tym etapie zwraca się uwagę na pestki wyróżniające się barwą, gdyż może to świadczyć o niskiej jakości, zawartości owoców niedojrzałych lub defektach ziarna. Docenia się tutaj równy, jednolity kolor.
Gdy zielona kawa dociera do palarni, roaster również przygląda się ziarnu, gdyż zmiany w jego wyglądzie mogą świadczyć o starzeniu się lub wpływie czynników zewnętrznych na jego wilgotność.
Kawa wypalona – style palenia kawy
Poruszając temat koloru wypalonej kawy, wydaje się koniecznym zahaczenie o zagadnienie, które się z nim łączy, czyli o style palenia kawy. Ze względu na różnice oczekiwań i doświadczeń podczas picia kawy, próżno szukać jednego idealnego stylu, spełniającego oczekiwania wszystkich. Znajdziemy więc style:
- Light, cinnamon – w których wydobywa się naturalny, owocowy smak kawy.
- Medium, high, city – w których poszukuje się balansu pomiędzy kwasowością i smakiem wynikającym z procesu palenia kawy.
- Full city, french, italian – w których chodzi o podbicie goryczy i uzyskanie dymnego smaku kawy.
Czym jest kolorymetr i jak działa?
W temacie koloru istnieje też świat mikro. Na tym etapie, do analizy koloru kawy czułość ludzkiego oka nie wystarczy, ponieważ łatwo ulega ono złudzeniu przy różnicach w oświetleniu lub obecności innych kolorów w bliskim otoczeniu badanej próbki. Narzędziem przychodzącym z pomocą jest kolorymetr, czyli urządzenie służące do pomiaru koloru. To właśnie dzięki kolorymetrowi, jesteśmy w stanie precyzyjnie odtwarzać sprawdzony wcześniej profil kawy, nawet przy zmieniających się warunkach otoczenia. “Cyfrowe oko” roastera pomaga uzyskać założony smak kawy i pozwala na osiągnięcie powtarzalności w produkcji.
Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jaka herbata na ból głowy
Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]
lis
Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole
Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]
wrz
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie
Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]
lip
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Palo santo do yerba mate
Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]
kwi
Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press
Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]
cze