Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu. Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”. Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody. Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo. Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania. Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw. Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu. Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.

Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy. Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę. Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.
Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów. Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom. Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)
Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]
mar
Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)
Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]
lip
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]
kwi
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie
Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]
maj
Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie
Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]
gru
6 kolorów herbaty. Czym jest herbata?
Pamiętajmy, że wszystkie kolory herbaty jakie możemy spotkać pochodzą od jednej rośliny. Dawno temu, gdy[...]
paź