Poszukując wysokiej jakości kawy, prędzej czy później natrafimy na termin Trzecia fala. Samo zjawisko opisuje zmianę trendów kawowych w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni ostatnich 200 lat. Pomimo tego, że w innych krajach ten proces nie zawsze przebiegał w tym samym czasie czy formie, warto się z nim zaznajomić, gdyż obecnie Trzecia fala stała się określeniem podobnych tendencji na całym świecie. Aby wyjaśnić jego znaczenie musimy, najpierw zrozumieć czym były dwa poprzednie etapy.
O co chodzi z pierwszą, drugą i trzecią falą?
Przyjrzyjmy się zatem Pierwszej fali, określa ona czas rozwoju wielkich marek kawowych oraz szerzoną przez nie wizję łatwej dostępności do świeżej kawy. Jest to czas krytyki dla nadmiernego skupienia się na jakości oraz smaku, a wywyższenia idei produktu masowego. To właśnie wtedy rodzą się pierwsze pomysły na próżniowe opakowania, a także kawa rozpuszczalna. Kawa miała być szybko dostępna dla wszystkich klas społecznych i łatwa w przygotowaniu. Zeszła z piedestału produktu luksusowego, stając się codzienną używką na którą stać każdego. Odbyło się to oczywiście kosztem jakości i świadomości pochodzenia ziarna.
Druga fala to czas pierwszych prób zerwania z produktem masowym i poszukiwania kawy lepszej jakości. Był to początek powrotu do kaw wypalanych rzemieślniczo oraz etap dynamicznego rozwoju kawiarni sieciowych. Po okresie kiedy kawa weszła do domów, pojawia się nowa tendencja, kiedy to ludzie zaczęli wychodzić z domu dla kawy. Kawiarnie stały miejscem odpoczynku, spotkań biznesowych, budowały poczucie prestiżu i relacje społeczne. Ten etap znacząco przyczynił się do wzrostu świadomości konsumentów. Dynamiczny rozwój biznesowy branży kawiarnianej, szybko doprowadził do obniżenia jakości serwowanej kawy. Wykorzystanie wizerunku rzemieślniczego podejścia do tematu, wciąż było wyłącznie wydmuszką i ślizganiem się po okładce.
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono jej status produktu ekskluzywnego. Jest to czas ogromnego skoku jakościowego na wszystkich płaszczyznach z nią związanych. Kawa zaczęła być traktowana, w podobny sposób jak wysokiej klasy wino, skutkiem czego pojawił się nurt speciality oraz potrzeba świadomości pochodzenia kawy – koniecznie z jednej plantacji. Przestała być ona jedynie źródłem pobudzenia, doceniono możliwość analizowania jej smaku. Powstało wiele małych rzemieślniczych palarni, a roaster zyskał rolę artysty w swoim fachu. W kawiarniach priorytetem stała się kawa bez dodatków, pojawiły się również alternatywne metody parzenia. W Polsce Trzecia fala pojawiała się około roku 2008-2010, kiedy to zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie w tym stylu, jednak prawdziwy wzrost popularności tego trendu obserwujemy obecnie.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (palarniakafar.pl), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?
Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]
2 Comments
lut
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi