Autorką tekstu jest: Dominika (www.lemessoss.blogspot.com). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego, kultura picia kawy jest bardzo silnie zakorzeniona. Herbata nie cieszy się popularnoscią, wielu cypryjczyków w ogóle jej nie pija, inni tylko podczas choroby lub dla rozgrzania podczas zimniejszych miesięcy. Dlatego też na wyspie Afrodyty ciężko o dobre jakosciowo herbaty, najpopularniejsze są te w torebkach, marki Twinnings. Z drugiej strony zioła i herbatki ziołowe od pokoleń stosowane są na różnego rodzaju dolegliwosci.
Cypryjskie kawiarnie Kafenes
Żadna cypryjska miejscowosć nie może obejsć się bez tradycyjnej kawiarni kafenio. Lokale są zazwyczaj bardzo skromnie urządzone – jedno duże pomieszczenie wypełnione prostymi stołami i krzesłami, z kominkiem i telewizorem oraz miejscami do siedzenia na zewnątrz. Mimo, iż wyglądają niepozornie, uchodzą za najważniejsze miejsce w każdej wiosce. Kafeno to centralne miejsce spotkań, gdzie gromadzą się przyjaciele by poplotkować, podyskutować o polityce, pograć w Tavli (grecką wersję Backgammon) lub po prostu odpocząć przy filiżance kawy. Tradycyjne kawiarnie są domenom mężczyzn, kobiety spotykają się zazwyczaj w domach.
Kawa tradycyjna kypriakós kafés
Kawa po cypryjsku jest wyjątkowa i inna niż większość kaw serwowanych w Europie. Do jej parzenia urzywa się małych dzbanuszków z długą rączka, zwany mbrikia, które tradycyjnie wykonywane są z miedzi. Cypryjska kawa parzona jest ze świeżych ziaren kawy brazylijskiej.
Jak zrobić kawę po cypryjsku?
Na dwie łyżeczki sypanej kawy dodajemy jedną małą filiżankę wody, a następnie cukier, kiedy woda jest nadal zimna. Ilosć cukru zależy od tego, czy chcemy by nasza kawa była słodka glykis (2 łyżeczki), średnia metrios (1 łyżeczka) lub niesłodzona sketos. Dzbanuszki mbrikia są podgrzewane na kuchence lub na małych tackach wypełnionych gorącym piaskiem, który rozprowadza ciepło bardziej płynnie i jednolicie. Po rozpuszczeniu cukru, kawa doprowadzana jest do wrzenia, tworząc na wierzchu kremową pianę znaną jako kaimaki. Kiedy pianka zaczyna bulgotać, to znak, że kawa jest gotowa i możemy dzbanuszek zdjąć z ognia.
Tradycyjnie cypryjską kawę zawsze podaje się w małych filiżankach w akompaniamencie szklanki zimnej wody. Jest to bardzo mocny napój, dlatego należy go sączyc powoli. Dużą popularnoscią cieszy się zwyczaj wróżenia z fusów. Osad, który został po wypicu kawy na dnie filiżanki należy zostawić do wyschnięcia, po czym można zgadywać, co oznaczją specyficzne formy i wzory oraz co czeka nas w przyszłosci.
Frappe na Cyprze
Kolejnym napojem kawowym, bez którego nie można obejsć się na Cyprze jest frappe, czyli kawa na zimno. Pije je każdy, wszędzie, o każdej porze. Frappe wywodzi się z Grecji, a Cypryjczycy jako „bliscy krewni” oczywiscie przyswoili sobie zwyczaj picia tego napitku.
Jak zrobić pyszne, orzeźwiające frappe:
Do zrobienia kawy na zimno używamy specjalnego frappe miksera, który może być albo wolnostojącym urządzeniem, albo małym ręcznycznym gadżetem. Do wysokiej szklanki sypiemy jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier (do smaku) i zalewamy małą ilośią zimnej wody. Następnie mieszamy wszystko mikserem do utworzenia gęstej piany. Do tego dodajemy zimną wodę i kostki lodu. Można również zrobić frappe pół na pół z zimnym mlekiem, albo tylko z mlekiem, bez wody, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Napój pijemy przez słomkę.
Zioła na Cyprze
Cypr słynął z ziół juz w czasach starożytnych. Ze względu na specyficzne położenie geograficzne, geologie oraz klimat, wyspa jest domem dla ponad 600 gatunków ziół. Cypryjskie oregano, rumianek czy mięta od wieków stanowią towar eksportowy.
Najpopularniejsze cypryjskie napary ziołowe:
Rumianek Hamomili – wywar z rumianku działa uspokajajaco, ułatwia zasypianie, a ponad to pomaga w dolegliwosciach układu pokarmowego.
Werbena Alouiza – herbatka z werbeny działa ponoć antydepresyjnie, jak równż może pomóc schódnąć.
Nagietek Kalendula – napar z nagietka jest idealną płukanką na ból i infekcje gardła, a jego picie wspomaga leczenie zapalenia pęcherza.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]
gru
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)
Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]
lut
Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka
Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]
paź
Herbaciarnia Herbata Bytom
Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]
kwi
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi