Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem do herbaty. Przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat ziaren kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego w roślinie może być nawet 9%.
Jego pełna nazwa to kardamon malabarski. Dziko występuje w Azji, w Indiach, Chinach i na Cejlonie. Ponadto przyniesiony do Ameryki Południowej jest tam uprawiany.
Działanie i właściwości kardamonu
Ciekawą właściwością kardamonu jest wzmocnienie smaku i właściwości pobudzających. Jest zatem częstym dodatkiem także do kawy. Każdy może sprawdzić we własnym zakresie czy herbata z kardamonem pobudza bardziej niż czysta. Ponadto kardamon wzmacnia apetyt i działa bakteriobójczo. Już starożytni Egipcjanie używali kardamonu do dbania o higienę jamy ustnej żując go regularnie. Powszechnie znajdujemy go w środkach poprawiających trawienie.
Jak wiele innych egzotycznych przypraw uważany był za afrodyzjak chociaż tym razem nie bezpodstawnie. Napar z kardamonu rzeczywiście poprawia libido, co więcej działa jednocześnie antydepresyjnie. Z innych ciekawych właściwości kardamonu warto wspomnieć o obniżaniu ciśnienia krwi, właściwości przeciwzapalne oraz antywirusowe pomagają przy kaszlu. Działa moczopędnie i oczyszcza z toksyn, sprzyja zwalczaniu choroby wrzodowej oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać mimowolne skurcze mięśni więc niesie ulgę przy czkawce.
Jego charakterystyczny zapach sprawił, że wykorzystywany był także przy produkcji perfum. Legenda mówi, że sama Kleopatra okadzała dymem kardamonu swój pałac przed wizytą Marka Antoniusza. W okresie swych podbojów kardamon odkryli wikingowie, którzy przywieźli go do Skandynawii gdzie popularny jest do dziś w wypiekach i napojach alkoholowych. Poza Skandynawią często wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej.
Samego kardamonu wyróżnia się kilka rodzajów które różnią się jakością no i przede wszystkim ceną. Pamiętajmy, że kardamon uznaje się za drugą najdroższą przyprawę po szafranie. Aby była dobrej jakości musi niestety sporo kosztować. Najlepszy jest zielony, w odróżnieniu od czarnego i białego. Aby cieszyć się jego pełnym aromatem należy przechowywać go w ziarnach i rozłupać dopiero przed użyciem. Mielony szybko wietrzeje.
Jak przygotować herbatę z kardamonem? Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim można przygotować Masala Chai czyli narodową herbatę Indyjską gdzie w składzie znajduje się między innymi kardamon. Można przygotować napar z samego kardamonu, należy go zmiażdżyć i zalać wrzątkiem nawet na pół godziny. Jeżeli nie zależy nam na zbyt intensywnym aromacie można zgnieciony kardamon dodać do herbaty i zaparzyć razem.
Szczególnie polecamy także karak chai czyli napój podobny do indyjskiej masali lecz nie posiadający w składzie innych korzeni poza kardamonem. Jest to herbata popularna na całym wschodzie. Od zachodnich Indii, przez Pakistan po Zjednoczone Emiraty Arabskie. Czasami nazwa karak chai zastępuje nazwę masala chai a czasem oznacza jedynie „mocną herbatę”. W Dubaju uważana jest za napój młodzieżowy. Można ją kupić w jednorazowych kubkach w wielu miejscach.
Jak przygotować karak chai?
Potrzebne będą: łyżka strączków kardamonu, łyżka czarnej herbaty, pół litra wody, cukier oraz mleko (najlepiej skondensowane) według uznania. Przepis jest banalnie prosty. Kardamon należy zmiażdżyć w moździerzu i wrzucić do gotującej się wody wraz z herbatą. Po 5-10 minutach gotowania należy zmniejszyć ogień i dodać mleko oraz cukier. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy po czym przecedzamy i pijemy. Najlepiej z wysokiego, smukłego czajniczka w stylu arabskim.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Kawa na Cyprze
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]
mar
Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi
Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo
W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]
maj
Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?
W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]
sty
Czy herbata to roślina?
Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]
wrz
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze