Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy go podczas ciepłych dni. Herbata rozgrzewa, gdy zmarzniemy, herbata pasuje do długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Pasuje także do różnych dodatków. Dodatki te często dokładają nam kalorii do i tak sutego, świątecznego stołu.

Nie myślimy o tym na codzień, że herbata może być kaloryczna. Ba. Wręcz wierzymy, nie bezpodstawnie zresztą, że pomaga ona zrzucić zbędne kilogramy. Sama w sobie rzeczywiście nie jest kaloryczna i to dosłownie, bo nie ma kalorii. Czysta herbata, niezależnie od koloru, składa się niemal w 100% z wody. Ten mały procent, który w naparze wodą nie jest, nie może sprawić, że herbata będzie miała jakikolwiek wpływ na nasz bilans kaloryczny w ciągu dnia. Zwykle przyjmuje się, że czysta herbata nie ma kalorii, a mieszanka smakowa, gdzie poza herbatą w suszu znajdują się kwiaty i suche dodatki owocowe może mieć 2-3 kcal. Zastanówmy się jednak, co się stanie kiedy zaczniemy przyprawiać bez opamiętania nasz kubek podnosząc mu świąteczny charakter.
- Herbatę zwykle słodzimy. Łyżeczka cukru to okrągło licząc 25 kcal.
- Mleko, choć niepopularne w naszym kraju jako dodatek do herbaty może podbić ten wynik jeszcze o 15 kcal.
- Ulubiona przez Polaków świąteczna, rozgrzewająca herbata z miodem i ponabijaną goździkami pomarańczą może mieć nawet 50 kcal zakładając, że miodu była łyżeczka, a pomarańczy jeden plaster.
- Do herbaty lubimy też dodawać konfiturę. Zwłaszcza malinową. Łyżeczka takiej to następne 40 kcal.
- Najgorzej jednak, jeśli dodajemy do herbaty rumu. Taka rozgrzewająca herbata z prądem popularna jest szczególnie zimą, a mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak kaloryczny jest alkohol. 50 ml rumu może podnieść wartość naszej herbaty o przeszło 115 kcal.
Zgadza się, dobrze liczymy. Solidny kubek czarnej herbaty z łychą miodu, konfiturą, plastrem pomarańczy i kieliszkiem rumu na rozgrzewkę to kalorycznie pączek z lukrem.

Polecamy przygotować zimowo-świąteczną herbatę nieco inaczej. Dla rozgrzania i zdrowia doskonałym dodatkiem do herbaty jest świeży imbir. Nie tylko zabezpieczy nas przed przeziębieniem, ale też świetnie smakuje i komponuje się z herbatą. Żeby dodać nieco świątecznego nastroju polecamy zrezygnować z nudnej pomarańczy i zamiast tego, dorzucić kilka świeżych żurawin. Nie tylko są teraz niedrogie i łatwo dostępne w sezonie zimowym, to jeszcze zawierają sporo witamin. Ponadto świeża żurawina pływa na powierzchni herbaty dając ciekawy efekt. Do tego gałązka świeżego rozmarynu, przywodząca nam na myśl świąteczną choinkę i… już mamy zdrową, pięknie wyglądającą herbatę na święta, która ma kilkanaście kilokalorii, a nie kilkaset!
Fot. główna: kard z programu Pytanie na Śniadanie, prod. TVP2
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb
Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]
lut
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?
Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]
sie
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj