Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.
W Ameryce Południowej do produkcji naczyń służy dzbaniwo kalebasowe. Jest to roślina zbliżona do tykw ze starego świata występująca w Ameryce Południowej i znana przez tamtejsze ludy od dawna. Szeroko używana do produkcji naczyń, zwłaszcza naczyń do picia yerba mate. Dodatkową zaletą tej rośliny jest to, że można nadawać jej różne dowolne kształty owijając liną młode tykwy jeszcze na drzewie.
Matero z tykwy jest to jeden z tradycyjnych sposobów podawania yerby. Pięknie zdobione i okute naczynia z kalebasy osiągają często wysokie ceny. Przygotowywane w różnych rozmiarach i kształtach służą do różnych typów yerba mate. Przykładowo naczynie zwane porongo to kalebasa dużych rozmiarów rozcięta tak by rozszerzała się u góry. Wraz ze specjalną bombillą typu bomba służy do podawania drobnej mate typu chimarao.
Nowa kalebasa powinna przejść proces kurado przed pierwszym użyciem polegający na wyzbyciu się resztek miąższu przez długotrwałe parzenie yerba mate i wyskrobywanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]
mar