Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną herbatą. Przypomina trochę Gyokuro lub En Shi Yu Lu.
Parzenie herbaty zielonej Jeoncha Koreańska
Pierwsze parzenie zrobiłem wodą o temperaturze 70°C i parzyłem około 1,5 minuty. Napar jest przyjemnie zielono-żółty, słodki w smaku. To zdecydowanie przedsmak drugiego parzenia.
Temperatura parzenia 75°C, długość parzenia 2 minuty.
Napar pachnie słodko i orzechowo. Tak to jest to! Herbata ma bardzo wyrazisty smak, ale – ku mojemu zaskoczeniu – zupełnie nie przypomina japońskich zielonych herbat, na myśl przychodzi mi herbata Oolong. Napar jest orzechowy, orzeźwiający i przyjemnie energetyzujący.
Trzecie parzenie, 3 minuty, temperatura parzenia 75°C.
Trzecie parzenie to zdecydowanie ostatnie parzenie dla Jeonchy. Napar jest łagodny, wciąż przyjemny, ale zwiastuje, że kolejne parzenie nie ma sensu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Szerbet. Przepis na turecki napój
Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]
sie
Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]
Yerba mate chimarrao
Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach[...]
mar
Jak czyścić fajkę wodną, shishę. Poradnik
Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się[...]
maj