Herbaciarze też chcieliby cieszyć się swoim wigilijnym kompotem i przyrządzić go tak, jak lubią, czyli z herbatą. Oto ciekawy przepis na zimowo-świąteczny kompot herbaciany. W wielu przepisach pojawia się długotrwałe moczenie owoców w wodzie przed ugotowaniem kompotu. Dla wydobycia bogatszego aromatu zalewa się wodą susz owocowy i po nocy moczenia, w tej samej wodzie gotuje się je.
Wigilijny kompot z herbatą
My w tym celu użyjemy herbaty. Przygotujemy napar z czarnej herbaty podwędzanej lapsang souchong oraz herbaty czerwonej pu-erh. W mieszaninie tych herbat namoczymy owoce w przeciągu kilku godzin. Po za tradycyjnymi gruszkami, jabłkiem i śliwką dodamy jeszcze czegoś co wzmocni leśno-zimowy akcent całej kompozycji. Będzie to suszony owoc jarzębiny oraz pączki sosnowe.
Jarzębina zawiera duże ilości witaminy C oraz poprawia trawienie oraz pracę wątroby i nerek co dodatkowo pasuje do wigilijnego pełnego stołu. Pączki sosny swym żywicznym aromatem dodadzą całej kompozycji świątecznego zapachu. Z korzennych przypraw zastosujemy gałkę muszkatołową oraz goździki. Całość osłodzimy miodem.
Przepis na kompot z owocami i herbatą
Składniki:
- 50g suszonych w całości śliwek,
- 50g suszonych gruszek,
- 50g suszonych jabłek,
- 1 szt. gałki muszkatołowej,
- 5 szt. goździków,
- 1 łyżka herbaty wędzonej lapsang souchong,
- 1 gniazdko Pu-Erh mini Toucha (lub łyżka sypanego Pu-Erh),
- ½ łyżki owoców jarzębiny,
- ½ łyżki pączków sosnowych,
- 2l wody,
- 1-2 łyżki miodu według uznania.
Sposób przygotowania kompotu:
- Połową wody zalać suszone owoce aby namokły. Zostawić je należy na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
- Po namoczeniu owoce ugotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu 15 min.
- W międzyczasie zaparzyć herbatę wraz z jarzębiną oraz sosną w drugim litrze wody.
- Przecedzić i dodać do gotującego się kompotu po 15 minutach i gotować razem kolejne 15 min.
- Dodać razem z herbatą goździki i rozbitą gałkę muszkatołową.
- Na koniec kompot przestudzić i dosłodzić miodem.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak owoców można śmiało manipulować ich ilością i proporcją.
Historia polskiego wigilijnego kompotu
Łemkowie to mniejszość narodowa zamieszkująca początkowo Łemkowszczyznę, czyli południowo-wschodni region Polski oraz przylegające obszary Ukrainy i Słowacji. W skutek akcji przesiedleńczych spora grupa Łemków zamieszkała w województwie Dolnośląskim, zwłaszcza w Legnicy. To właśnie w tym województwie w czasie spisu ludności zadeklarowała się połowa Łemków z całego kraju.
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot. Określany jest słowem juha i pod tą nazwą zapisany jest na liście produktów tradycyjnych. Nie wiadomo dokładnie kiedy, pod różnymi nazwami, kompot z suszonych owoców stał się potrawą bożonarodzeniową.
Fakt jest taki, że Łemkowie szczególnie upodobali sobie gruszki, śliwki i jabłka, czego dowodzi fakt, że wiele takich drzew sadzili wokół swoich domów. Powszechne było konserwowanie owoców na zimę poprzez ich suszenie, a następnie przygotowywanie z nich kompotu. Sam kompot poza tym, że smaczny i świąteczny dostarcza nam licznych witamin, oraz co przy wigilii ważne poprawia trawienie i poprawia pracę jelit.
Obecnie znaleźć można bardzo dużo przepisów na wigilijny kompot i nawet znani kucharze polecają własne. Poza oryginalnymi owocami powszechnie dodaje się jeszcze rodzynki, figi, miód, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Często też śliwki zamiast suszone bywają wędzone.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Latte art – wzory krok po kroku: tulipan
Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Co to Yerba Mate
Herbata Yerba Mate, zielona herbata Yerba Mate? Czym jest Yerba Mate? Yerba Mate to roślina[...]
wrz
Najlepsza herbata na depresję
Herbata zielona pozwala medytować w spokoju setkom mnichów buddysjkich. Otwiera umysł i relaksuje ciało. L-teanina[...]
lut
Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą
Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]
lut
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj
Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]
gru