Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami
Masala chai to popularna w Indiach mieszanka przypraw, znana z intensywnego smaku i aromatu. A co jeśli połączymy ją z zimną Coca-Colą? Powstaje Coca-Cola Masala Chai – orzeźwiający, pikantny i egzotyczny napój, który doskonale sprawdzi się w upalne dni!
Czym jest masala?
Masala to indyjska mieszanka przypraw, najczęściej zawierająca cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Napar z samych przypraw ma mętny, pomarańczowo-brązowy kolor i bardzo intensywny, korzenny smak z ostrym, świeżym finiszem.
Składniki na Coca-Cola Masala Chai
- 330 ml Coca-Coli (najlepiej dobrze schłodzonej),
- 0,5 g czarnej soli (kala namak),
- 5 g mieszanki przypraw masala chai,
- 2 listki świeżej mięty,
- 2 plasterki limonki lub cytryny,
- Lód do podania.
Przepis krok po kroku
- W moździerzu rozgnieć mieszankę przypraw masala chai na drobny proszek.
- Na dno szklanki wsyp czarną sól, dodaj miętę i plasterki limonki. Ugnieć je razem, by wydobyć aromat.
- Do szklanki wsyp kostki lodu aż po brzegi.
- Zalej całość dobrze schłodzoną Coca-Colą.
- Wymieszaj i gotowe! Podawaj od razu.
Dlaczego warto spróbować?
To niezwykłe połączenie klasycznego napoju gazowanego z orientalnymi przyprawami. Czarna sól dodaje lekko siarkowego, mineralnego aromatu, masala nadaje głębi, a mięta i limonka odświeżają. Idealny napój na lato, który zaskoczy gości i pobudzi zmysły.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]
1 Comments
paź
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling
Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]
maj
Najlepsza herbata zielona aromatyzowana
Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]
kwi
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]
lis
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj