Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku znajdują się pęcherzyki powietrza, które w trakcie toczenia będą nam deformować czarkę. A gdyby zostały w czarce i trafiły z nią do pieca, mogłoby dojść do ich rozerwania w wyniku działania ciśnienia.
Glinę odpowietrza się tak jak zagniata się ciasto. Przygotowujemy kulkę i rzucamy nią na środek koła garncarskiego. Uruchamiamy koło na najwyższych obrotach i glinę moczymy wodą, żeby ją łatwiej wycentrować, a nasze dłonie na niej nie powinny „tańczyć” podczas kręcenia.
Następnie zwalniamy obroty koła garncarskiego i wpychamy kciuku do środka – tak tworzy się wnętrze czarki. Następnie pracujemy nad bokami czarki, jeżeli góra czarka zdeformowała się za pomocą żyłki ją wyrównujemy (odcinając nieco górę). Moczymy wodą czarkę i na wolnych obrotach możemy wykończyć czarkę: możemy zostawić na niej ślad po palcach lub zrobić inne deformacje. Na koniec zbieramy niepotrzebną wodę ze środka czarki.
Teraz za pomocą żyłki odcinamy gotową czarkę od reszty gliny. Nasza czarka musi poczekać 1-2 dni, żeby zdębiała.
Zdębiałą czarkę ustawiamy na środku koła garncarskiego i za pomocą świeżej gliny przyklejamy ją do koła, tak żeby podczas obtaczania z niego nie spadła. Za pomocą noża zbieramy nadmiar gliny i tym samym ukształtujemy stopę. Musimy pamiętać o grubości dna, żeby nie przebić czarki.
Robimy pierwszy wypał naszej czarki w piecu o temperaturze około 1000 stopni Celsjusza. Dopiero teraz możemy ją po szkliwić. Pamiętajcie, że na stopie nie może być szkliwa, bo gdyby szkliwo zaczęło ciec w piecu (co często się zdarza) to czarka byłaby do wyrzucenia.
Taką po szkliwioną czarkę wkładamy do pieca na około 5 i pół godziny. I gotowe!
Gościem programu jest Adam Sobota.
Zobacz nagranie za kulisami
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży
Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]
mar
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie
Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]
1 Comments
sty
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis
Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]
mar