ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru? Praktyczne sposoby

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania, czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów herbatki z Ameryki Południowej. Nieodzownym elementem wyposażenia pijacza yerby jest termometr, pozwalający przygotować wodę we właściwej temperaturze. Wbrew pozorom w krajach Ameryki Południowej nie jest on jednak aż tak popularny. Dlaczego? Bo tam ludzie parzą mate rutynowo, „na oko” – i też im wychodzi.

Sposoby na parzenie yerba mate bez termometru

  • Odczekanie po zagotowaniu – jeśli podniesiesz pokrywkę czajnika, wystarczy odczekać około 6 minut. Bez odkrywania: nawet 15 minut.
  • Mieszanie wrzątku z zimną wodą – do litra wrzątku dodaj około 250 ml zimnej wody. To prosty sposób na uzyskanie ok. 80°C.
  • Zalanie suszu odrobiną zimnej wody – wystarczy mała ilość, która „ochroni” liście przed wrzątkiem dolanym później.
  • Ocenianie temperatury dotykiem – choć niehigieniczne, niektórzy próbują „na palec” lub ustami. Pamiętaj: woda powyżej 65°C już parzy w buzię.
  • Kostka lodu – do niewielkiego matero wystarczy jedna kostka lodu, by obniżyć temperaturę wrzątku do odpowiedniego poziomu.

Czy temperatura wody naprawdę ma znaczenie?

Tak – ale nie popadajmy w obsesję. Najważniejsze to unikać wrzątku, który może uszkodzić listki yerby i pogorszyć smak. Jeśli będziesz trzymać się mniej więcej zakresu 70–80°C, wszystko będzie dobrze. Z czasem wyrobisz swój rytuał i nie będziesz potrzebować żadnych pomiarów.

Termometr do herbaty. Termometr do Yerba mate
Termometr do herbaty. Termometr do Yerba mate

Na zakończenie warto przypomnieć: yerba mate to nie eksperyment chemiczny – to napój, który ma sprawiać przyjemność. Zaparz ją tak, jak Ci najwygodniej. Najważniejsze, by nie używać wrzątku i nie bać się próbować różnych sposobów.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

10 wielkich herbat chińskich

Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro

Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014

Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.