ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pojawienie się w połowie dwudziestego wieku ekspresów ciśnieniowych zrewolucjonizowało parzenie kawy. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia przelewanej przez kawę wody, otrzymaliśmy możliwość zaparzenia espresso – małej ilości naparu o wysokiej gęstości i niespotykanej wcześniej intensywności doznań smakowych. Jest to jednak trudny sposób na zrobienie kawy, wymagający precyzji i dbania o najmniejsze detale, jeśli zależy nam na najwyższej jakości.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Woda do przygotowania kawy

Jeśli dysponujemy ekspresem bez możliwości zmiany ustawień (temperatura, ciśnienie, stopień zmielenia kawy – jeśli ekspres posiada wbudowany młynek), jedyną rzeczą, która pomoże w polepszeniu smaku kawy jest użycie czystej wody o niskiej mineralizacji. W wielu miejscach Polski woda z kranu nie będzie się nadawała do parzenia kawy czy herbaty – warto wtedy kupować wodę w butelkach. Taka woda pozwoli również na dłuższe działanie sprzętu, ponieważ unikniemy problemu z odkładaniem się kamienia wewnątrz urządzenia. Posiadacze bardziej zaawansowanych ekspresów kolbowych będą mieli dużo większy wpływ na smak kawy.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Przygotowanie espresso

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została wypalona z przeznaczeniem do espresso. Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej dozy zmielonej kawy, stopnia jej zmielenia i czasu parzenia. Warto sięgnąć po sprawdzoną proporcję jednej części kawy dla dwóch części naparu, dla przykładu: 18g kawy powinno dać nam 36g espresso w filiżance. Warto zadbać również o to, aby czas parzenia nie przekraczał 30 sekund, dzięki czemu unikniemy przeparzenia kawy. Czas parzenia możemy zmienić dzięki ustawieniom młynka. Grubsze mielenie przyspieszy czas parzenia, a drobniejsze je spowolni. Możliwość doboru ustawień ciśnienia występuje tylko w najbardziej zaawansowanych modelach, warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie nie sugerować się siłą ciśnienia: poprawne espresso zaparzymy już z użyciem 7 barów, a wysokie ciśnienie może powodować przeparzanie się kawy przy wysokich temperaturach wody.

Po wykonaniu espresso należy koniecznie zadbać o czystość sprzętu, aby kolejna kawa smakowała równie dobrze.

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni

Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu

Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją[...]

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate

 Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na[...]

Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent

Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.