Przepis na Aeropress:
- 17g kawy – drobinki wielkości drobnego cukru,
- 220g wody – 90 stopni Celsjusza,
- 1:30 – czas.
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu?
- Wygrzej urządzenie.
- Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą wodą i zakręć na cylindrze.
- Połóż cylinder na naczyniu o pojemności min. 250 ml i wsyp zmieloną kawę.
- Wlej do cylindra 220 ml wody, starając się dokładnie rozmieszać kawę strumieniem, a następnie zamieszaj napar 3 razy.
- Delikatnie włóż tłok i pociągnij do góry, żeby zahamować kapanie kawy przez filtr.
- Po 50 sekundach od zalania kawy zamieszaj ponownie i rozpocznij przeciskanie.
- Postaraj się zakończyć przeciskanie w 1:30′
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy w aeropressie
- Nieodpowiednie zmieszanie kawy na starcie. Podczas zalewania kawy w aeropressie trzeba zawsze sprawdzić czy cała kawa w nim umieszczona ma kontakt z wodą, a jeżeli nie – intensywnie zamieszać.
- Niedokładnie zakręcone sitko w aeropressie może spowodować, że kawa będzie przedostawać się do naparu – dając pylasty smak.
- Nieprecyzyjnie umieszczony papierowy filtr skutkuje przedostawaniem się drobinek kawy do naparu.
- W metodzie odwróconej należy pamiętać, aby zamieszać wodę z kawą, żeby nie pozostała przyklejona do gumy w środku aeropressu.
- Pamiętaj, żeby nie wieszać się na tłoku. Wystarczy stanowczo, ale powoli naciskać na aeropress, aby uzyskać najlepszą kawę.
Wiele lat temu rozpocząłem poszukiwania idealnego urządzenia do parzenia kawy. Zaczynałem jak większość kawowych pasjonatów od pierwszej kawiarki, którą dostałem w prezencie od bliskiej osoby. Fascynował mnie etap przygotowania naparu, rozkręcanie i składanie urządzenia oraz intensywne doznania podczas picia kawy. Nadszedł jednak moment, w którym poczułem, że mój horyzont jest mocno ograniczony, a ja sam potrzebuję większej kontroli i wpływu na proces parzenia swojej codziennej filiżanki kawy. W tym akcesorium zabrakło mi możliwości mieszania, decydowania o temperaturze i czasie ekstrakcji… Postanowiłem poszukać czegoś nowego.

Kiedy zaparzyłem swoją pierwszą kawę przelewową w V60, dziarsko machając czajnikiem o długiej smukłej szyjce wylewki, wiedziałem, że doświadczam kolejnego etapu wtajemniczenia w świadome parzenie kawy. Oto zalewam kawę! Władam temperaturą, siłą strumienia wody i stopniem zmielenia kawy… lub czasem. Pomimo tego, że ta technika pozwalała mi na dużo swobody i decyzyjności, zależność czasu do stopnia zmielenia i stopnia zmielenia do czasu nie dawała mi spokoju.
W końcu przyszedł czas na Aeropress i po raz pierwszy poczułem jak przytłacza mnie nadmiar wolności. Czas, temperatura, dynamiczne zaparzenie lub statyczne, stopień zmielenia a dodatkowo ciśnienie wytwarzane przez naciskanie tłoka, wszystko to podlega mojej decyzji… Minęły kolejne lata, na rynku pojawiło się mnóstwo nowych gadżetów do parzenia kawy, a ja w dalszym ciągu parzę kawę w swoim pierwszym Aeropressie. Zdarzają się również głosy krytyki względem tego urządzenia, że plastikowy, że za mały i zrobi na raz tylko jedną kawę. Dla mnie to jednak cena wolności i możliwości jakie przyniósł Aeropress wraz z pojawieniem się na rynku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet
Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]
wrz
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]
kwi
Zielona herbata w ciąży – czy można ją pić i ile kofeiny jest bezpieczne?
Czy można pić zieloną herbatę w ciąży? Kofeina i bezpieczne ilości Zalecenia dotyczące diety kobiet[...]
paź
Herbaciarnia Sowa Ząbki
Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]
Jak parzyć herbatę liściastą? Poradnik dla początkujących
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]
cze