Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności od jakości używa się jej w cukiernictwie, do codziennego picia oraz do celów ceremonialnych. Popularność tej herbaty z roku na rok rośnie co spowodowane jest dość sporą jej promocją jako napoju bardzo zdrowego, modnego i konkurującego z kawą. Sytuacja taka zaś pociąga za sobą zwiększoną podaż matchy różnej jakości i pochodzącej nie tylko z Japonii ale także z Chin. Czy różnice między nimi są takie duże i istotne? Czy w ogóle warto zwracać na to uwagę? Dla tych, którzy kierują się głównie ceną mamy całą listę różnic między matchą chińską i japońską.
Miejsce pochodzenia matchy – japońska czy chińska?
Mówi się czasem, że oryginalna matcha pochodzi tylko z Japonii. Tak naprawdę to Japończycy przejęli od Chińczyków herbatę i to właśnie w postaci proszku. Fakt jest jednak taki, że w Chinach zarzucono produkcję sproszkowanej herbaty zaś Japończycy rozwijali ją i doskonalili przez przeszło osiem wieków. Dzisiejsza chińska matcha produkowana jest zaledwie od kilkunastu lat i to na japońskiej jest wzorowana. Choć w Chinach można skopiować technikę produkcji, a nawet zasadzić te same odmiany herbaty, to jednak terroir, czyli gleba i klimat, mają ogromne znaczenie i są nie do podrobienia.
Produkcja herbaty matcha – różnice technologiczne
W Japonii do produkcji matchy wykorzystuje się herbatę Tencha – zacienianą przed zbiorem i suszoną w specjalnych warunkach. W Chinach natomiast często mieli się herbatę, która nie jest zacieniana ani obrabiana na parze, co przekłada się na gorszy kolor, aromat i właściwości zdrowotne.
Jak wygląda proces mielenia matchy?
Mielenie jest kluczowym elementem decydującym o jakości matchy. W Japonii wykorzystuje się kamienne żarna, które mielą powoli, zachowując świeżość, kolor i aromat herbaty. W Chinach stosuje się często szybkie młyny stalowe, które podgrzewają liście i pogarszają ich jakość. Kształt cząsteczek i ich jednolitość wpływa też na odczucia podczas picia oraz na możliwość spienienia napoju.
Jak przechowuje się matchę?
Matcha bardzo szybko wietrzeje i traci swoje właściwości. W Japonii przechowuje się ją w chłodniach i ciemnościach. W Chinach często nie zachowuje się takich standardów, co skutkuje utratą jakości już w momencie trafienia na półkę sklepową.
Matcha a bezpieczeństwo i czystość produktu
Japońska matcha cechuje się większym bezpieczeństwem – przepisy są tam bardziej restrykcyjne, a kontrola pestycydów i nawozów znacznie surowsza. W Chinach niestety zdarzają się przypadki przekroczeń dopuszczalnych norm, a nawet fałszowania herbaty poprzez dodatki chlorofilu poprawiające kolor proszku.
Dlaczego warto wybierać japońską matchę?
Podsumowując, różnice między japońską a chińską matchą są znaczące i widać je na każdym etapie – od uprawy, przez produkcję, aż po przechowywanie. Japońska matcha ma głębszy kolor, lepszy smak, mocniejsze umami i przede wszystkim większą wartość zdrowotną. Chińska jest tańsza, ale często niespełniająca jakościowych standardów.
Warto więc inwestować w autentyczną japońską matchę, zwłaszcza jeśli pijemy ją dla zdrowia i smaku.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk
Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk dane kontaktowe: telefon: 59 842 40 81 wew. 331, adres: Słupsk,[...]
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet
Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]
wrz
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]
1 Comments
paź
Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea
Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]
4 Comments
lis
Herbata Zielona Genmaicha
Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata[...]
kwi
Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent
Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]
sie