Jak wybrać dobrej jakości kawę?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia, kraju i plantacji z której pochodzi, metody obróbki kawy. Problem polega na tym, że na paczkach kawy w sklepie, nikt nam tych informacji nie poda, bo zwyczajnie nie ma się czym pochwalić – kawa jest już wiele miesięcy po wypaleniu, a ziarna są mieszanką pochodzą z najtańszych źródeł. Najlepiej zatem kupować kawę w kawiarniach lub bezpośrednio w palarniach. Szukając rzetelnych informacji użyjmy terminu; kawa „speciality”, to „słowo klucz” do rzemieślniczego i profesjonalnego podejścia do tematu.
Czy kawa musi być droga?
Niestety dobra kawa musi kosztować trochę więcej, ale nie należy z tym przesadzać. Jeśli kupujemy dobrą kawę z Polskich palarni zapłacimy ok 25-50zł za 250g. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele osób dokładało wysiłku abyśmy się mogli cieszyć takim smakiem. Większość z tych ludzi pochodzi z krajów cierpiących biedę czy ogarniętych wojną. Pijąc dobrą kawę doceniamy ich pracę i wspieramy finansowo.
Rozpuszczalna czy „sypana”?
Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie odparowania wody z kawy zaparzonej w klasyczny sposób. W tym procesie wiele walorów smakowych i aromatów zanika. Jeśli zatem bardziej cenimy sobie smak kawy niż łatwość jej przyrządzenia, powinniśmy sięgnąć po kawę w ziarnie.
Jak zaparzyć w domu?
Jest wiele sposobów zaparzenia kawy, obecnie coraz popularniejsze stają się metody alternatywne takie jak aeropress, frenchpress czy techniki przelewowe. Skupmy się jednak na klasycznym zalaniu kawy wodą. Jeśli już mamy dobrej jakości jasno paloną kawę, należy zadbać o czystą nisko zmineralizowaną wodę. Stosowanie twardej nieprzefiltrowanej wody spowoduje, że nawet najlepsza kawa nie będzie smakowała dobrze. Jeśli nie mamy dostępu do domowych filtrów, wystarczy kupić źródlaną wodę w sklepie. Po zalaniu kawy wodą, odstawmy ją na 4-5 minut pod przykryciem i dopiero po tym czasie mieszamy, dodając (jeśli trzeba) pozostałe składniki. Trzeba jednak dodać, że jeśli kawa jest dobrej jakości mleko i cukier są zbyteczne.
Autorem tekstu jest Adam Laska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate
Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]
lut
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Gotowanie herbaty
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]
lip
Co to jest Blue Matcha. Niebieska matcha – właściwości, opinie
Herbata mielona to coś, co kojarzy nam się niezmiennie z Japonią i tamtejszą kulturą herbacianą. Jest[...]
kwi