Ważną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest odpowiednia ocena jakości herbaty czerwonej. Zauważmy, że pijemy coś, co traktowano w Chinach zarodnikami pleśni. Budzi to wątpliwości u wielu osób związane z bezpieczeństwem naparu. Musimy pamiętać, że herbata im droższa tym lepsza. Od zasady tej rzadko są odstępstwa. Nie warto oszczędzać na herbacie, zwłaszcza czerwonej. Gdy posiadamy już tabliczkę Pu-Erha jego jakość możemy ocenić przede wszystkim organoleptycznie, ponieważ chińskie litery na opakowaniu rzadko coś nam mówią.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze herbaty czerwonej?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale napewno nie powinna pachnieć pleśnią. Samo ciastko powinno być zbite, bez dziur i luk, bez luźnych liści, nie powinno się jej dać kruszyć w palcach. W przypadku herbaty jakościowej często powinniśmy zobaczyć karteczkę z fabryki wprasowaną w ostatnią warstwę herbaty tak by niemożliwe było jej podmienienie. Wysokiej jakości herbata ma zauważalne złociste listki, a kolor ciemnobrązowy. Nie powinna być smoliście czarna i pozbawiona połysku.
Jeśli przyjrzymy się opisowi na opakowaniu również możemy dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Wśród gąszczu chińskich znaczków musimy wypatrzeć znane nam cyfry. Często możemy spotkać czterocyfrowe oznaczenie. Tutaj dwie pierwsze cyfry oznaczają rok, z którego pochodzi receptura. Oznacza to dekadę i rok w XX w. Jeśli receptura została zmieniona w XXI wieku wtedy numer poprzedza rok (na przykład 2006 8632 oznacza recepturę z 1986 roku zmienioną w 2006 roku). Kolejna cyfra oznacza właśnie jakość liści. Ostatnia oznacza fabrykę, która wyprodukowała daną herbatę.
Cyfry jakości na Pu-Erh informują nas o rodzaju zastosowanych liści:
- 1 – pączek i jeden liść,
- 2 – pączek i dwa liście,
- 3 – pączek i trzy liście,
- 4 – pączek i cztery liście.
- Kolejne numery zawierają coraz grubsze i starsze liście już bez pączków.
Zdarza się także, że mamy do czynienia z mieszankami różnych klas. Wtedy numer informuje o tej, która procentowo dominuje w mieszance.
Numer fabryki odnosi się do herbat produkowanych przez wielkie plantacje, które swoją marką zapewniają najwyższą jakość herbaty. Drobni producenci nie posiadają swojego numeru. Tak więc pijąc herbatę z numerem 1 na końcu wiemy, że pochodzi z jednej z trzech fabryk, które działają wspólnie Haiwan Tea Factory, Mengyang Guoyan Tea Factory oraz Six Famous Tea Mountain, plantacje Menghai to numer 2, jest to zarazem najbardziej ceniony producent Pu-Erh surowych. Numer 3 oznacza fabrykę w Xiaguan.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?
Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]
kwi
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]
gru
Herbata żółta. Czar żółtej herbaty
W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]
paź
Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos
Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]
lis
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar