ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

Zaparzacz jajko to najpopularniejszy zaparzacz w naszym kraju, znajdziemy go na półce każdego sklepu z herbatą i sieciowych punktów w hipermarketach.

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi i dzięki temu łatwo go wcisnąć do zestawu herbat liściastych, które zakupujemy (może pierwszy raz w życiu). Zaparzacza jajko używa się bajecznie prosto: wsypujemy do kulki liście i zamykamy. Następnie kulkę umieszczamy w kubku i zalewamy wodą. Kiedy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmujemy jajeczko i gotowe.

Niestety zaparzacz jajko, czy też kulka nie jest najlepszym sposobem parzenia liściastej herbaty. Posiada on małą objętość i liście nie maja gdzie się rozwinąć, a tym samym ich powierzchnia parzenia jest mała. Herbata zaparzona w jajku często jest zbyt słaba lub zbyt mocna. Zdecydowanie lepszą metodą jest parzenie w jednym naczyniu, do którego wsypujemy liście i przecedzenie naparu do drugiego kubka. Wtedy herbata ma bardzo dużo miejsca na rozwinięcie się a i przelany napar jest jednakowego koloru w każdy miejscu.

Zaparzacz Jajko
Zaparzacz Jajko

Zaparzacz jajko dobrze nadaje się do wszelkich ziółek, które nie rozwijają się podczas parzenia: miodokrzewu (honeybusha), czerwonokrzewu (rooibosa) i tym podobnych. Jednak i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na wielkość otworków w naszym jajku-kulce, żeby nie były zbyt duże, bo małe gałązki mogą przedostać się do kubka.

Podsumowując, zdecydowanie nie polecamy zaparzacza typu jajko jako pierwszego zaparzacza kupionego wraz z zestawem herbat. Zdecydowanie zainwestować w dobre, gęste sitko, które posłuży nam do przelewania. Można też zakupić sitko o dużej objętości wkładane do kubka – to dużo lepsze rozwiązanie!

Zaparzacz do herbaty
Zaparzacz do herbaty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]

6 Comments

Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie

Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]

Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie

Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]

1 Comments

Herbata z lipy. Kwiat lipy: właściwości, działanie, jak parzyć?

Napar z kwiatu lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, doskonale nadaje się jako pomoc w leczeniu[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.