ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie gaiwana na co dzień to sygnał, że parzymy herbatę świadomie, uważnie i wybieramy herbaty dobrej jakości. Parzenie herbaty w stylu gongfu z użyciem gaiwana to prawdziwa sztuka i rytuał w jednym.

Choć początkowo może on sprawiać trudność osobom początkującym, szczególnie z uwagi na brak wylewki czy sitka, to jednak ci, którzy odkryją uroki i zalety parzenia w gaiwanie, nie zamienią go już na nic innego.

Co to jest gaiwan?

Gaiwan to czarka z pokrywką i – opcjonalnie – spodkiem. Charakterystyczny kształt czarki, wywinięty brzeg i uchwyt pokrywki przypominający grzybek ułatwiają obsługę. Spodek pełni funkcję zarówno praktyczną (ochrona przed oparzeniem), jak i symboliczną – wieczko to niebo, spodek to ziemia, a czarka z herbatą to człowiek.

Jak parzyć herbatę w gaiwanie?

Parzenie w gaiwanie jest proste i przyjemne, zwłaszcza w stylu gongfu cha, który zakłada użycie większej ilości suszu (nawet 5 g/100 ml) i krótkie, wielokrotne parzenia. Napar zlewamy przez lekko uchylone wieczko – bez sitka. Herbatę można wypić bezpośrednio z gaiwana, choć najczęściej przelewa się ją do dzbanuszka (chahaia), a następnie do czarek. Picie wprost z gaiwana jeszcze w XX wieku było normą, a spodek miał chronić przed gorącem.

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Historia gaiwana

Pochodzenie gaiwana nie jest dokładnie znane, choć uznaje się, że naczynie zyskało swoją obecną formę w czasach dynastii Ming. Używano go głównie w prowincji Guangdong do parzenia herbat oolong. Niektóre źródła wskazują, że naczynie opisane w „Księdze herbaty” LuYu mogło być wczesną wersją gaiwana – choć brak tam wzmianki o pokrywce.

Gaiwan biały do herbaty porcelanowy Fuhao 120ml
Gaiwan biały do herbaty porcelanowy Fuhao 120ml

Jakie herbaty parzyć w gaiwanie?

Najlepiej sprawdzają się herbaty o dużych liściach: oolongi, czarne, zielone i puerhy. W przypadku drobnych liści warto użyć dodatkowego sitka. Porcelanowy gaiwan świetnie sprawdzi się przy herbatach niewymagających wrzątku – jak herbaty zielone. Dobrze trzymający ciepło gaiwan z gliny może z kolei podkreślić głębię smaku ciemniejszych herbat.

Wielu herbaciarzy posiada więcej niż jeden gaiwan – różniące się wielkością, materiałem czy zdobieniem. To nie tylko naczynie użytkowe, ale też element kultury i estetyki herbacianego rytuału.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]

Ciekawe liczby związane z herbatą

Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Czy cukier szkodzi właściwościom zdrowotnym herbaty?

Dlaczego nie warto słodzić herbaty? Wpływ cukru na zdrowotne właściwości naparu Nie trudno sobie wyobrazić,[...]

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

Chakin

Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.