Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie gaiwana na co dzień to sygnał, że parzymy herbatę świadomie, uważnie i wybieramy herbaty dobrej jakości. Parzenie herbaty w stylu gongfu z użyciem gaiwana to prawdziwa sztuka i rytuał w jednym.
Choć początkowo może on sprawiać trudność osobom początkującym, szczególnie z uwagi na brak wylewki czy sitka, to jednak ci, którzy odkryją uroki i zalety parzenia w gaiwanie, nie zamienią go już na nic innego.
Co to jest gaiwan?
Gaiwan to czarka z pokrywką i – opcjonalnie – spodkiem. Charakterystyczny kształt czarki, wywinięty brzeg i uchwyt pokrywki przypominający grzybek ułatwiają obsługę. Spodek pełni funkcję zarówno praktyczną (ochrona przed oparzeniem), jak i symboliczną – wieczko to niebo, spodek to ziemia, a czarka z herbatą to człowiek.
Jak parzyć herbatę w gaiwanie?
Parzenie w gaiwanie jest proste i przyjemne, zwłaszcza w stylu gongfu cha, który zakłada użycie większej ilości suszu (nawet 5 g/100 ml) i krótkie, wielokrotne parzenia. Napar zlewamy przez lekko uchylone wieczko – bez sitka. Herbatę można wypić bezpośrednio z gaiwana, choć najczęściej przelewa się ją do dzbanuszka (chahaia), a następnie do czarek. Picie wprost z gaiwana jeszcze w XX wieku było normą, a spodek miał chronić przed gorącem.

Historia gaiwana
Pochodzenie gaiwana nie jest dokładnie znane, choć uznaje się, że naczynie zyskało swoją obecną formę w czasach dynastii Ming. Używano go głównie w prowincji Guangdong do parzenia herbat oolong. Niektóre źródła wskazują, że naczynie opisane w „Księdze herbaty” LuYu mogło być wczesną wersją gaiwana – choć brak tam wzmianki o pokrywce.

Jakie herbaty parzyć w gaiwanie?
Najlepiej sprawdzają się herbaty o dużych liściach: oolongi, czarne, zielone i puerhy. W przypadku drobnych liści warto użyć dodatkowego sitka. Porcelanowy gaiwan świetnie sprawdzi się przy herbatach niewymagających wrzątku – jak herbaty zielone. Dobrze trzymający ciepło gaiwan z gliny może z kolei podkreślić głębię smaku ciemniejszych herbat.
Wielu herbaciarzy posiada więcej niż jeden gaiwan – różniące się wielkością, materiałem czy zdobieniem. To nie tylko naczynie użytkowe, ale też element kultury i estetyki herbacianego rytuału.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona
Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]
mar
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj
Czy cukier szkodzi właściwościom zdrowotnym herbaty?
Dlaczego nie warto słodzić herbaty? Wpływ cukru na zdrowotne właściwości naparu Nie trudno sobie wyobrazić,[...]
sie
Herbata Asam (Assam)
Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]
wrz
Crema na kawie: to znak jakości kawy?
Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]
paź
Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym
Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]
lis
Chakin
Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]