Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych krzewów. Dzisiaj chyba każdy już wie, że kolor liści to kwestia obróbki materiału zebranego na plantacji. W dużym uproszczeniu powiedzieć można, że liście utleniają się podobnie jak przekrojone owoce czy ziemniaki. Tlen dostaje się do ich komórek i odpowiednie enzymy utleniają polifenole zmieniając kolor liści. Po za kolorem zmienia się także smak, aromat, właściwości prozdrowotne, parametry parzenia, słowem cały chemizm liścia herbacianego. Aby utlenianie mogło zajść w sposób efektywny i kontrolowany należy doprowadzić do zgniecenia liści, co mogło zainspirować fragment legendy o śpiącym wojsku.

Opowiada się w Chinach legendę na temat powstania herbaty czarnej. Mówi ona o przemarszu wojsk cesarskich, które trafiły do wioski, gdzie produkowano herbatę. Wersja prostsza twierdzi, że przemarsz wojsk zakłócił obróbkę zebranych już liści herbaty, przez co zczerniały leżąc zbyt długo w niekorzystnych warunkach. Wersja bardziej rozbudowana tej legendy mówi, że żołnierze zaczęli plądrować zabudowania w wiosce w poszukiwaniu jedzenia, gdy zaś najedli się postanowili spędzić noc na wygodnych i pachnących stertach zebranych liści herbaty. Turlali się i wiercili, podobno nawet w kolczugach, po stosach liści aż je zgnietli i zrolowali przyśpieszając oksydację liści. Po odejściu wojska plantatorzy postanowili i tak dokończyć obróbkę herbaty ponieważ żal było im plonu. Herbata zdążyła jednak utlenić się i sczernieć.
Pierwsza czarna herbata nie była jednak zupełnie czarna. Był to oolong, który w tradycyjnej dla Chin postaci miał ciemne liście lekko skręcone i wąskie tak, że przypominały lecącego, chińskiego smoka. O ile można pokusić się o jakąś systematykę fantastycznych stworów to zauważyć trzeba, że smoki chińskie nie przypominają europejskich. O ile te nasze, jako wielkie jaszczury wyglądają jak dinozaury ze skrzydłami, o tyle zgodnie z legendą te chińskie mają ciało węża, łuskę i wąsy ryby, szpony orła i rogi jelenia. Mając taki obraz smoka w głowie można sobie już łatwiej wyobrazić jak wąskie i pokręcone liście herbaty mogły przypominać tego latającego gada. Stąd także nazwa oolong oznaczająca czarnego smoka.

Właśnie w takiej herbacie rozsmakowali się Europejczycy ponieważ miała cenne dla nich zalety. Lepiej znosiła podróż do Europy oraz złą wodę i nieumiejętne parzenie. Nie była tak gorzka jak zielona, miała słodszy smak i miły aromat. W prowincji Fujian zaczęto więc dopasowywać nieco herbatę do gustu europejskich klientów. Powstała herbata, którą Europejczycy nazwali mylnie bohea wrzucając do jednego worka zarówno wysoko oksydowane oolongi z gór Wuyi jak i słynną lapsang souchong o wyraźnym, dymnym aromacie. Europejczycy słowem bohea określali niezieloną herbatę z Fujian i co więcej, użyli tego słowa do nadania nazwy botanicznej krzakowi herbaty czarnej.
Pod wpływem popytu rozwinęła się w Chinach produkcja czarnej herbaty na szeroką skalę, również w prowincjach, które dotąd nie zajmowały się tym rodzajem. Wynalezienie zaś maszyny CTC umożliwiło szybką i przemysłową produkcję herbaty czarnej o powtarzalnym wygładzie liści. Obecnie jest to najpopularniejszy na świecie kolor herbaty.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ziołowa Vilcacora. Koci Pazur właściwości, działanie
Vilcacora jest świetna na jesień, bo bardzo intensywnie wzmacnia odporność. Koci Pazur, bo tak też[...]
lis
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy
Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]
sie
Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!
Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]
lis
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie
10 wielkich herbat chińskich
Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]
kwi
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź