Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest podchodzenie do tego niedbale i bez uwagi. Wynika to z faktu, że przywykliśmy myśleć o herbacie jak o czymś powszednim i zwyczajnym. Zapominamy, że coś tak prozaicznego jak parzenie herbaty, też można zrobić źle.
Dowodzą tego chociażby herbaty ekspresowe projektowane tak, by smakowały nawet niewyłowione z kubka. Powszechne też jest pytanie: „herbata z cukrem czy gorzka?” Zastanówmy się przez chwilę nad sensem tego dziwnego wyboru. Dobrze zaparzona herbata wcale nie jest gorzka. Przywykliśmy do herbaty źle zaparzonej tak bardzo, że cukier jest niemal nieodzownym dodatkiem do niej. Trwa to zresztą właściwie od początku naszej przygody z herbatą bo już pierwsza pisana wzmianka o niej w naszym kraju stawia ją w parze z cukrem.
Przejdźmy jednak do meritum. Przede wszystkim warto podkreślić, że herbata ma smakować pijącemu, co teoretycznie powinno zakończyć te rozważania, ponieważ każdy ma inny gust i inny sposób parzenia swojej ulubionej herbaty. Są jednak pewne prawidła, których zwykle warto się trzymać. Pierwszym z nich jest zawsze informacja podana na opakowaniu. Jest to sposób zalecany przez producenta lub sprzedawcę. Ci zaś zwykle są nienajgorzej zorientowani więc można im na początku zaufać. Póżniej, gdy herbatę już poznamy, nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować dopasować ją do naszego gustu innym parzeniem.

Wspomniane prawidła dotyczą takich zmiennych jak czas parzenia, temperatura parzenia, oraz doza, czyli to ile wsypiemy herbaty i jaką ilością wody ją zalejemy.
Parzyć możemy w naszym stylu europejskim czy, jak się częściej mówi, zachodnim. Lub w sposób nieco bardziej zaawansowany czyli techniką wschodnią. Karygodnie upraszczając temat można by powiedzieć, że technika wschodnia od zachodniej różni się zastosowaniem większej dozy i znacznym skróceniem czasu. Parzy się w stosunkowo niewielkich naczyniach wykonując wiele parzeń.
Dla kogoś, kto poszukuje prostej odpowiedzi na pytanie jak prawidłowo zaparzyć herbatę można stworzyć prosty dekalog.
- Przechowuj odpowiednio herbatę. Nie trzymaj jej w szafce w kuchni wraz z kawą i przyprawami. Wilgoć i obce zapachy bardzo jej szkodzą. Nie trzymaj też jej zapasu zbyt długo. Lepiej kupować mniejszą ilość częściej.
- Używaj dobrej wody. Woda odpowiada za większość smaku herbaty. Jeśli nie masz dobrej wody w swoim kranie, użyj filtra lub kup wodę w butelce.
- Używaj wody świeżo zagotowanej, nie podgrzewaj jej ponownie gdy długo stała w zakamienionym czajniku. Nie używaj ciepłej wody z kranu. Nie zalewaj herbaty wodą gotującą się. Pozwól jej się uspokoić po zagotowaniu.
- Zadbaj o odpowiednią dozę. Używaj około 2 gramów herbaty na każde 100 ml wody. Nie odmierzaj herbaty łyżeczką, a wody kubkiem czy filiżanką. To żadna miara. Zainwestuj w najprostszą wagę. Różne herbaty mają różną wielkość liści, a kubek kubkowi nie równy. Zmierz objętość kubka i wagę herbaty choć raz jeśli używasz ciągle tych samych.
- Stosuj odpowiednią temperaturę parzenia. To na prawdę ważne. Herbaty czarne i czerwone (ciemne) parz wrzątkiem, zielone i żółte wodą w temperaturze 70-80 stopni. Oolong i białe 85-90 stopni. Jeśli nie masz termometru przelewaj wrzątek do zimnych, ceramicznych naczyń. Powinno to każdorazowo odjąć wodzie około 10 stopni.
- Mierz czas parzenia. Herbaty o drobnych liściach parz krócej, do dwóch minut. Im większe liście tym dłuższy czas ekstrakcji. Wielki liście parz nawet 4-5 minut.
- Odcedź dokładnie herbatę. Zaopatrz się w sitko odpowiednio gęste i przeznaczone tylko do herbaty. Im lepiej ją odcedzisz tym smaczniejsza będzie.
- Nie dodawaj cukru, mleka czy cytryny do parzącej się herbaty. Jeśli pijasz herbatę po angielsku czy z cytryną, przygotuj najpierw napar, odcedź fusy i dopiero dodaj to co lubisz. Zmiana odczynu i gęstości wody dodatkami znacząco obniża jakość parzenia.
- Zaparz tyle, ile wypijesz. Nie trzymaj naparu na podgrzewaczu i nie odgrzewaj ostudzonej herbaty. Jeśli parzysz te same liście kilka razy nie trzymaj ich zbyt długo do kolejnego zaparzenia.
- Nie przejmuj się zasadami. Jeśli herbata ci smakuje to zaparzona jest dobrze. Nie musisz wykazywać się laboratoryjną precyzją. Wszelkie zalecenia dotyczące parzenia mają pewne widełki, a wielu herbaciarzy śmiało eksperymentuje z parametrami parzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]
maj
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze
Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!
Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]
2 Comments
kwi
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]
lis