Osoby pijące herbatę liściastą na co dzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce, jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej i trzeba zwrócić uwagę na więcej szczegółów.
Parzenie herbaty liściastej a ekspresowej
Zarówno herbata ekspresowa jak i sypana parzą się tak samo – za pomocą wody wydobywamy z liści substancje, które tworzą napar. Najważniejsze różnice dotyczą wielkości liści. Torebka ekspresowa zawiera bardzo drobno rozdrobnione liście, które dzięki dużej powierzchni szybciej oddają smak do naparu. Liście herbaty sypanej potrzebują więcej czasu, by odpowiednio nasiąknąć i oddać cenne składniki. Substancje mineralne w herbacie rozpuszczają się z różną prędkością i w różnych temperaturach, co pozwala manipulować czasem, temperaturą i ilością suszu.
Zaparzacze do herbaty
Wybór zaparzacza ma ogromne znaczenie. Od klasycznych kulek na łańcuszku po papierowe filtry do herbaty – każde rozwiązanie sprawdzi się inaczej. Dla herbat o drobnych liściach większość zaparzaczy jest wystarczająca. Herbaty oolong i inne o dużych liściach potrzebują przestrzeni do rozwinięcia – najlepiej zaparzać je w osobnym naczyniu i przecedzać napar przez sitko.
Parzenie różnych herbat liściastych
Każdy rodzaj herbaty może mieć swoje wymagania. Pu-Erh warto najpierw „obudzić” przez szybkie przelanie wrzątkiem. Herbaty białe są delikatne i nie należy zalewać ich strumieniem wrzątku bezpośrednio. Warto stosować też technikę schładzania wody – przelewając ją do zimnego naczynia, można zbić temperaturę o 10°C.
Triki i porady na parzenie bez termometru
Nie masz termometru? Wrzątek przelany do zimnego kubka traci ok. 10°C. Można też zastosować metodę przelania wrzątku z jednego naczynia do drugiego, by ostudzić go do odpowiedniego poziomu. Do herbaty zielonej i żółtej wystarczą dwa przelania. Do białej i oolong – jedno przelanie do naczynia + parzenie w naczyniu wcześniej wygrzanym.
Wschodnia technika parzenia
Warto spróbować parzenia metodą gongfu – w małych naczyniach i dużą ilością liści. To metoda efektowna, precyzyjna i bardzo satysfakcjonująca. Herbaty liściaste są stworzone do eksperymentowania, a odkrywanie ich smaków to wielka przyjemność.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew
Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]
lut
Herbata z hibiskusa, hibiskus
Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]
2 Comments
mar
Herbata czarna Liu Pao – atlas herbaty
Liu Bao to herbata ciemna produkowana w chińskiej prowincji Guangxi. Nazwa jej w języku polskim[...]
lut
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]
lip
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz