ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Napar z czystka stosowany był w dawnych czasach z tych samych powodów dla których popularny jest dzisiaj. Ma silne właściwości przeciwutleniające oraz bakteriobójcze. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać drobnoustroje, nie tylko bakterie i wirusy ale również grzyby. Stosowano go przy przeziębieniach, problemach z gardłem, bólach menstruacyjnych i reumatyzmie.

Wykazano, że napar z czystka może być stosowany nie tylko do picia, ale także zewnętrznie na skórę i włosy, dzięki czemu można złagodzić objawy zmian skórnych oraz trądziku. Z powodzeniem można także przygotować płukankę do ust.

Wypijany napar jest skuteczny przy ilości około 2 szklanek dziennie. W przypadku grypy i przeziębienia efekty zauważamy już po 2 dniach. Po tygodniu zaś nasza skóra wydziela wystarczający zapach by odstraszyć komary i inne uciążliwe insekty.

Czystek dla psa i kota

Zastosowanie naparu z czystka przeciw komarom nie musi polegać na piciu go regularnie, choć to najlepsza metoda, ponieważ daje nam także możliwość skorzystania z innych pozytywnych efektów tego zioła. Stwierdzono, że skuteczny przeciw owadom jest także napar czystka naniesiony na skórę lub ubranie, a nawet na zwierzęta.

Ponieważ nasze czworonogi, również można ochronić przed owadami, spryskując ich sierść naparem z czystka. Co więcej przeprowadzono badania dowodzące, że nie ma przeciwskazań, aby nie tylko opryskiwać swojego pupila, ale nawet poić go czystkiem. Taka psia czy kocia „herbatka” dodana do wody może przysłużyć się zdrowiu naszego czworonoga zupełnie jak naszemu.

Jak przygotować najskuteczniejszy napar z czystka?

Temu zagadnieniu również przyjrzeli się naukowcy pochylając się nad tematem mętnienia herbacianego naparu. Zapewne wielu z nas zauważyło, że herbata, zwłaszcza czarna, pozostawiona do wystygnięcia często robi się mętna. Jest to spowodowane licznymi procesami chemicznymi jakie zachodzą w herbacie i które nie są porządane, ponieważ poza utratą estetyczności naparu tracimy cenne substancję zawarte w naparze.

Problem ten jest związany z mineralizacją wody i pojawia się także w naparze czystka. Może on odpowiadać nawet za 60% różnicę w zawartości polifenoli. Inna sprawa to stosunek suszu do wody, czas parzenia oraz temperatura. Badania wykazują, że warunki parzenia pozostają w ścisłej zależności z tym, co przedostaje się do naszego naparu.

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol
Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Określono na drodze badań zawartości polifenoli w naparach czystka przygotowanych w różnych warunkach określając najlepszy sposób parzenia.

Aby przygotować napar z czystka dający nam największe stężenie drogocennych substancji należy unikać wody mineralnej, a najlepiej użyć jak najbardziej miękkiej, przefiltrowanej w filtrze odwróconej osmozy. Parzenie zaś powinno być przeprowadzone w temperaturze nieco niższej niż wrzątek, którym przywykliśmy traktować zioła. Optymalna będzie oscylowała w granicach 85 stopni Celsjusza. Parzenie zaś powinno trwać minimum 35 minut. Proces ten jest nieco uciążliwy, ponieważ powinniśmy w ciągu całego parzenia zadbać o to, by temperatura nie spadała. Najlepiej więc trzymać naczynie w którym parzymy w innym, większym naczyniu, gdzie stale dolewamy wrzątku lub nawet parzyć czystek w garnku umieszczonym na kuchence na małym ogniu. Warto mieć także termometr, aby kontrolować na bieżąco temperaturę.

Oczywiście nie musimy sobie zadawać tak wiele trudu. Można czystek parzyć jak inne zioła (95 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut), ma on wtedy wciąż ogromne stężenie polifenoli. Przede wszystkim pamiętajmy o tym by woda była miękka, a parzenie długie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Organiczna zielona herbata Lung Ching

Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś[...]

Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie

Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]

1 Comments

Rodzaje Yerba Mate

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]

Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza

Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]

Herbata En Shi Yu Lu z Hubei – chińska gyokuro i historia herbaty parowanej

Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, a jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Herbata Mleczny Oolong opinie

Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.