Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i polecane przez dietetyków.
Jak herbata wpływa na organizm?
- Jednym z dość dobrze znanych składników herbaty jest l-teanina. Jej działanie dotąd popularne było wśród osób cierpiących na stres i stany lękowe oraz problemy ze snem i koncentracją. Jest to szalenie ważne, ponieważ brak snu i stres skutecznie obniżają naszą odporność. Przeprowadzono jednak badania, które dowodzą, że l-teanina jest w stanie także podnieść naszą odporność mobilizując do reakcji nasz układ immunologiczny. Dowiedziono, że l-teanina zmniejsza częstotliwość występowania infekcji oraz grypy. Inne badania mówią o wpływie l-teaniny na zdolności poznawcze, wzmocnienie odporności oraz ochronę układu sercowo naczyniowego, czyli obszarów, w których lekarze doszukują się powikłań po przebyciu choroby.
- Zawarte w herbacie katechiny również wykazują zdolność do podnoszenia odporności. Dowiedziono także potencjału medycznego EGCG, najaktywniejszego w herbacie polifenolu, na zwiększenie odpowiedzi immunologicznej organizmu.
- Przeciwutleniacze, w tym wspomniany EGCG, są niezwykle ważne, ponieważ obniżają stres oksydacyjny, czyli zwiększony poziom szkodliwych wolnych rodników w naszym ciele. Zwiększony stres oksydacyjny wiąże się nie tylko ze zwykłym stresem, lecz również ze zwalczaniem infekcji i drobnoustrojów, a także z przyjmowaniem leków. W czasie infekcji powinniśmy szczególnie dbać o dietę bogatą w antyoksydanty.
- Bardzo ważna w budowaniu odporności jest także odpowiednia flora bakteryjna. Dowiedziono, że właściwa kompozycja bakterii jelitowych ma wpływ na ogólną odporność organizmu. Jednym ze sposobów dbania o florę jelit jest herbata, zwłaszcza czerwona pu-erh będąca skutecznym prebiotykiem.
- Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, chociaż nie jest to stwierdzenie prawdziwe w każdym przypadku, różnice w zawartości tych związków w zależności od rodzaju w obu kolorach herbaty bywają tak duże, że znaleźć można zieloną herbatę bogatszą w przeciwutleniacze niż biała i odwrotnie. Różnice mają czasem nawet rząd wielkości. Przykładowo w białej herbacie może to być od kilkunastu nawet do niespełna 400 mg na każdy gram suszu. W zielonej zaś od 20 do 250 mg na gram suszu. Niemniej średnio można założyć właśnie dwukrotną przewagę herbaty białej.
- Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
- Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
Czy herbata odwadnia?
Pogląd, że herbata ma właściwości odwadniające źródło ma w badaniach przeprowadzonych stosunkowo dawno, bo jeszcze przed drugą wojną światową. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że kofeina nie powoduje odwodnienia. Istnieją jednak także badania, które tłumaczą mechanizm odpowiadający za zwiększenie diurezy przez spożytą kofeinę. Udaje się zatem częściowo potwierdzić wyniki przedwojennych badań. Kofeina zwiększa produkcję moczu. Do odwodnienia jest jednak jeszcze bardzo daleko. Istnieją dowody, że dopiero spożycie kofeiny w ilości większej niż 6 mg na kilogram masy ciała może zaburzyć gospodarkę płynami. Mowa tu o ilości ponad trzech litrów herbaty bogatej w kofeinę.

Herbata prawie w całości składa się z wody, inaczej niż w przypadku soków, słodzonych napojów, itp. Z pewnością zatem można ją wliczyć w bilans płynów w naszym ciele i zaliczyć w poczet napojów nawadniających.
Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w tym samym stopniu co woda. Zawarta w niej kofeina może mieć właściwości moczopędne, lecz zwiększenie produkcji moczu nie przekracza 20% nawet przy sporych dawkach. Dopiero ekstremalnie duże ilości herbaty mogą mieć potencjalnie niekorzystny wpływ na tym polu. Możemy zatem bez obaw raczyć się herbatą zwłaszcza, że nadchodząca wiosna i ciepłe dni skłonią nas do poszukiwania orzeźwienia.
Ile kalorii ma herbata?
Poniżej podajemy kaloryczność 100 ml napoju.
- Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów.
- Herbata zielona według USDA zawiera również 1 kcal, ale nie posiada węglowodanów, za to ma 0,22g białka.
- Herbata oolong – znów 1 kcal i tym razem 0,15g węglowodanów
- Herbata biała – poniżej 1 kcal za to 0,42g węglowodanów.
- Znajdziemy także herbatę matcha. Ta, jeśli spojrzymy na wartości samego proszku herbacianego to w 100g ma aż 300 kcal i 100g białka. Kiedy jednak sprawdzimy wartości naparu okazuje się, że ma 2 kcal.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Zielona Genmaicha
Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata[...]
kwi
herbata Ding Gu Da Fang
Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]
lis
Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]
sie
Trendy w herbacie 2019
Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]
sie
Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]
2 Comments
sty
Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]
mar
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar