Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Wiosna sprzyja porządkom. Przy okazji wietrzenia szafek, znalazłam zapomnianą puszkę herbaty Pu-erh, a ponieważ nie lubię wyrzucać herbaty, postanowiłam nieco ją odświeżyć i postawić tuż obok innej aromatyzowanej mieszanki na bazie Pu-erh.
Dlaczego aromatyzować herbatę pu-erh?
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma ona wiele do zaoferowania. Jednak nie wszystkim może odpowiadać ich charakterystyczny smak, lub nie zawsze mamy do czynienia z dobrej jakości herbatą. W zależności od składników którymi będziemy aromatyzowali herbatę, możemy również nieco wzmocnić jej pozytywne działanie. Aromatyzowanie to też ciekawa forma na eksperymenty z odświeżaniem zachomikowanej gdzieś herbaty (nie tylko Pu-erh).
Pu-erh ze skórką pomarańczową
Jeden z klasycznych składników spotykanych w mieszankach herbacianych. Skórkę pomarańczową można kupić, ale można także przygotować ją samemu w domu. Sparzamy wrzątkiem pomarańczę, a następnie ją obieramy. Można do zaparzonej herbaty wrzucić kawałek świeżej skórki, ale można skórkę pomarańczową ususzyć i dodawać suszoną. Skórkę której nie zużyjemy możemy zasypać herbatą i w ten sposób powstanie nasza domowa mieszanka.
Pu-erh truskawkowy
Drugą propozycją na dziś są truskawki, na które właśnie zbliża się najlepszy czas. Do swojego imbryczka wrzuciłam dwie truskawki w plasterkach i wszystko zalałam wodą o temperaturze 95 stopni. Dla osób lepiej znoszących herbaty słodzone, truskawki można wcześniej zasypać cukrem lub cukrem z cynamonem.
Czerwona herbata Pu-erh Fitness
Jeśli smak Pu-erha nam niezbyt odpowiada, nie mamy czasu na eksperymenty, a jednak chcielibyśmy korzystać z jej dobroczynnych efektów, proponuję spróbować także gotowe mieszanki. Na przykład Czajnikowa herbata „Fitness” czyli Pu-erh z ostrokrzewem paragwajskim, dziką różą, jabłkiem, trawą cytrynową i aromatem, jest bardzo orzeźwiającą mieszanką, w sam raz na wiosnę.
Już sam susz pachnie bardzo przyjemnie. Swoją herbatę (łyżeczka herbaty na czajniczek wody o temperaturze 95 stopni) parzyłam przez około 3 minuty. W smaku wyczujemy świeżość i owoce oraz nieco Pu-erha, jednak nie jest to smak dominujący.
Smak herbaty zmienia się w zależności od dodatków i ich ilości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że domowe mieszanki smakują delikatniej niż te gotowe kupione w sklepie. Wynika to w większości przypadków z faktu dodawania aromatów do mieszanek herbacianych. Aromaty te, wzmacniają zapach i smak dodanych owoców lub przypraw.
Jednak warto czasem poeksperymentować samemu z różnymi owocami, kwiatami czy przyprawami dodawanymi do herbaty. Nie tylko aby „uratować” zwietrzałą herbatę, ale też aby wzbogacić jej działanie czy by smakowała nam lepiej. Jest to fajna zabawa, a wiosna i lato to bardzo dobry moment by wykorzystywać najświeższe, naturalne składniki.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
10 filmów o herbacie i kawie, które Cię zaciekawią
Poniżej prezentujemy listę 10 filmów na kanale Czajnikowy.pl, które wydają się nam interesujące, a które[...]
kwi
Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą
Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]
lut
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Herbaty dobre na trawienie po świętach
Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]
kwi
Czym jest yerba mate?
Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko[...]
sty
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem, z Żurawiną test, opinie, z przymrużeniem oka
Przetestowaliśmy herbatę: Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem oraz Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Żurawiną.