ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dziś chcę Wam przybliżyć temat czyszczenia fajki wodnej. Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się zapiec, zaworki potrafią “zarosnąć”, a i walory smakowe palonej melasy potrafią spaść poniżej krytyki.

Czym myć fajkę wodną?

  • Patyczki kosmetyczne – bardzo dobrze się nimi czyści wszystkie trudno dostępne elementy (zaworki, gniazda węży)
  • Gąbka do naczyń – świetnie potrafi zdjąć nalot z rurki w korpusie (element, który jest zanurzony w wodzie)
  • Wycior – o ile nie jest dodany do fajki to można poszukać w sklepach typu 1001 drobiazgów wyciora do butelek idealnie czyści wewnętrzną część korpusu

W każdym wypadku warto do czyszczenia dodać odrobinę płynu do mycia naczyń. Po dokładnym wyczyszczeniu korpusu należy go również starannie wypłukać pod silnym strumieniem, tak żeby nie puszczać później baniek z płynu podczas palenia.

Dzban – tu czasem pojawiają się kłopoty bo niektóre z nowoczesnych dzbanów to istne dzieła sztuki pod kątem wyglądu, ale dosłownie koszmary jeśli chodzi o czyszczenie. Często sama szczoteczka nawet na długiej rączce nie pomaga, ponieważ nie dojdziemy do niektórych miejsc i – to co jest najgorsze – są to miejsca mocno brudzące się. W takich wypadkach proponuję czasochłonną, ale efektywną metodę – ryż.

Lejemy wodę do dzbana dodajemy trochę płynu i wsypujemy kilka łyżeczek do środka. Następnie zaczynamy kręcić, tak żeby ryż sam wyczyścił linię którą zabrudza osad z wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzać aeropress? Opinie

Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]

Zdrowa yerba mate niedymiona

Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]

Fannings, oznaczenie jakości herbaty

Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Herbaciane zawody w Japonii

W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.