Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Jesień w pełni, dobrze więc zacząć dzień czymś ciepłym i smacznym – na przykład Irish Breakfast Tea.
Brytyjskie mieszanki herbaciane
Kiedy mam dookoła siebie osoby, które zaczynają swoją podróż po herbacianym świecie staram się przygotować herbatę smaczną i taką, którą można zaparzyć w każdych warunkach („A ja nie mam takiego czajniczka” przestaje być wtedy wymówką). Typowe angielskie mieszanki są tutaj jak znalazł. Tym bardziej, że wydają się one być dość popularne. Podczas moich podróży zauważyłam, że w hotelowych bufetach i restauracjach najczęściej znajdowałam właśnie Breakfast Tea, Afternoon Tea oraz Earl Greya.
Nie jest tajemnicą, że to Brytyjczycy mają na swoim koncie te najbardziej znane mieszanki. Każda z nich była przewidziana na swój odpowiedni moment. Herbaty śniadaniowe miały być mocniejsze, pobudzające, wyraźne i łączyć się dobrze z cukrem lub mlekiem. Herbaty popołudniowe zaś towarzyszyły przekąskom i były łagodniejsze, w sam raz na popołudniowy relaks.
W skład najpopularniejszych mieszanek brytyjskich wchodzą czarne herbaty z różnych części świata. W zależności od tego czy mamy do czynienia z mieszanką „breakfast” (śniadaniową) czy „afternoon” (popołudniową) zmieniają się ich proporcje. W niektórych mieszankach znajdziemy także aromatyczne dodatki. Tak jest na przykład w Earl Greyu.
Herbata Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea. Jej bazą jest herbata czarna pochodząca z indyjskiego Assamu i właśnie tej herbaty znajdziemy tutaj najwięcej. Znaczny udział ma też czarna herbata z Kenii. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom, Irish Breakfast Tea jest mocniejsza niż typowa English Breakfast Tea.
Parzenie herbaty Irish Breakfast Tea
Susz jest drobny, ciemny z przebijającymi się złotymi tonami. Pachnie intensywnie. Polecane parzenie to od 1 do 3 minut wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Możemy zaparzyć ją kilkakrotnie.
Napar jest ładny i taki bardzo „herbaciany”. W zasadzie, gdy pokazuję Irish Breakfast Tea osobom niezwiązanym z herbatami, to najczęściej słyszę: „No, normalna dobra herbata”. Możemy podać ją z mlekiem, cukrem, miodem czy cytryną, chociaż ja lubię pić ją „na czysto”.
Jest wyraźna w smaku i chętnie sięgam po nią do śniadania oraz podczas pracy jako po herbatę codzienną. Pisząc ten tekst popijałam ją sobie zaparzoną w czajniczku, w wersji na oko. Woda to około 100 stopni, czas około 3 minut. Wyszła smaczna, aromatyczna i wyraźna. Zaparzyłam ją dwa razy, ale jestem pewna, że przy krótszych parzeniach wytrzymałaby jeszcze ze dwa zalania. W sam raz na gorące i energetyczne rozpoczęcie jesiennego dnia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]
gru
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem
zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]
sie
Parzenie Yerba Mate
Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]
wrz
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie
Kompost z torebek herbaty
Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]
kwi
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie