ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).

Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.

V (obj. oczekiwana), ml 150
Td (temp. oczekiwana),*C 90 85 80 75 70 65 60
Th (temp. ciepłej wody),*C 96
Tc (temp. zimnej wody),*C 10
V*(Th-Td)/(Th-Tc)
Objętość zimnej wody, ml 10 19 28 37 45 54 63
Objętość ciepłej wody, ml 140 131 122 113 105 96 87

Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.

V (obj. oczekiwana), ml 250
Td (temp. oczekiwana),*C 90 85 80 75 70 65 60
Th (temp. ciepłej wody),*C 96
Tc (temp. zimnej wody),*C 10
V*(Th-Td)/(Th-Tc)
Objętość zimnej wody, ml 17 32 47 61 76 90 105
Objętość ciepłej wody, ml 233 218 203 189 174 160 145

Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.

Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]

Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]

Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]

Czym jest herbata? Herbata – co to?

Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.