ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za bezpieczną (każda filiżanka to 150 ml). Jest to objętość nie przekraczająca jednego litra. Inne źródła przesuwają górną granicę nawet do sześciu filiżanek. Jeszcze inni uważają, że nie ilość naparu ma znaczenie, a jego moc więc określają górną granicę na około 13 gramów suszu herbacianego.

Wiele osób może czuć się zupełnie dobrze przy większych porcjach, inni mogą odczuwać negatywne skutki zbyt dużej ilości wypitej herbaty nawet przy mniejszym spożyciu. Najważniejsze to obserwować swoje ciało i samopoczucie, ponieważ jest to kwestia dość indywidualna.

Dlaczego nie można pić zbyt dużo herbaty?

  • Najczęściej zwraca się uwagę na zawartość w herbacie sporej ilości kofeiny oraz fluoru, którego zbyt duża podaż może okazać się nawet toksyczna. Uważać powinny kobiety w ciąży, aby nie przekroczyć zalecanej dziennej porcji kofeiny. Mocna herbata może także być problemem dla osób z chorobami układu pokarmowego, zwłaszcza zaś z chorobą wrzodową żołądka. Z uwagi na dużą zawartość polifenoli, mocna herbata może okazać się drażniąca.
  • Wśród niekorzystnych właściwości herbaty wskazuje się najczęściej na to, że spora zawartość kofeiny u osób wrażliwych może powodować bóle głowy, rozdrażnienie i kłopoty ze snem. Popijanie herbatą posiłków może też ograniczać przyswajanie niehemowego żelaza. Niektórzy wskazują na ryzyko powstawania przebarwień zębów oraz kamieni nerkowych. Nadmiar fluoru natomiast jest niebezpieczny dla zębów.
  • Warto w tym miejscu rozwiać też parę nieporozumień, które krążą w powszechnej opinii. Herbata nie wypłukuje magnezu i nie jest moczopędna. Nie zmaga też laktacji u karmiących kobiet.
Filtry do herbaty rozmiar S 6,2x12,7cm bez chloru
Filtry do herbaty rozmiar S 6,2×12,7cm bez chloru

Jak pić herbatę?

  • Ogólnie rzecz ujmując herbata jest bardzo zdrowym napojem i dostarcza nam wielu substancji aktywnych o dobroczynnym działaniu. Liczne badania wykazały korzystny wpływ herbaty na ludzki organizm także w roli napoju codziennego.
  • Co ciekawe naukowe badania, biorąc pod lupę stan zdrowia osób pijących herbatę by porównać z tymi niepijącymi zwykle zakłada spożycie tego napoju właśnie w okolicach górnej zalecanej granicy.

Najważniejsze zatem, by obserwować własne samopoczucie, ponieważ nie jest łatwo zaszkodzić sobie piciem herbaty. Najważniejsze by była to herbata świeża i dobrej jakości, ponieważ to stare liście i długie przechowywanie ograniczają aktywność substancji prozdrowotnych. Inna jest też kompozycja chemiczna herbaty, na przykład starsze liście zawierają więcej fluoru.

Tym, którzy pragną pić dużo herbaty poleca się także wielokrotne parzenie tej samej porcji liści.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata owocowa Smakołyk

Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty

Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.