Herbata w Czechach
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi knedlikami oraz wielkim wyborem potraw z ziemniaków i różnych mięs. Dla wegetarian często pozostaje w przeciętnej jadłodajni tradycyjny smażony ser. Poza tym z Czechami kojarzymy piwo. Czesi lubią i umieją je warzyć. Pierwsze o tym wzmianki pochodzą z XI w. Sami Czesi zajmują niezmiennie pierwsze miejsce na świecie jeśli chodzi o spożycie piwa na głowę. Polska na zaszczytnym 4 miejscu. Co jeszcze wiemy o Czechach? Był najazd Brzetysława, potem defenestracja co zresztą Czechom zdarzało się często no i wojny husyckie, Czechosłowacja i jej rozpad po obaleniu komunizmu, aksamitna rewolucja. Sami Czesi w opinii Polaków są przyjacielscy, a ich polityka zdroworozsądkowa. Nieco bawi nas ich język za to uważamy, że Czeskie dziewczęta są piękne. Wiemy też, że nieźle grają w hokeja.
Mało kto wie jednak, że Czesi słyną z herbaty. To im właśnie zawdzięczamy herbaciarnie w takiej postaci w jakiej znamy je dziś. Czechy to jeden z pierwszych krajów w Europie, w którym można było napić się herbaty w prawdziwej herbaciarni. Urządzonej często w orientalnym stylu, przy tybetańskiej muzyce, gdzie czas płynie wolnej wśród aromatów przypraw.
Pierwsza herbaciarnia w Czechach
Jedna z wersji powstania herbaciarni w Czechach nawiązuje do postaci Michaiła Bakunina, rosyjskiego filozofa i anarchisty. Ów to myśliciel przebywając w Pradze w 1848 roku usiłował zamówić herbatę w jednej z tamtejszych kawiarni. Okazało się, że lokal nie dysponował herbatą, a zdziwione twarze wokoło świadczyły o tym, że sam pomysł dla Czechów wydała się dziwny ponieważ herbaty nie znali w codziennym użytku. Oburzony Bakunin udał się do kuchni kawiarni gdzie jakoby zaparzył pierwszą herbatę z własnych zapasów. Pomysł spodobał się wszystkim tak bardzo, że rozpoczął się prawdziwy bum i wielka moda na herbatę i odtąd napój ten serwowano już wszędzie.
Z postacią Bakunina wiąże się także używane w Czechach słowo caj. Zachód Europy herbatę określa różnymi słowami pochodzącymi od słowa tea. Natomiast kraje wschodnie w tym ojczysta dla Bakunina Rosja używają słów pochodzących od cha. Stąd w Czechach tak jak w Rosji funkcjonuje słowo caj.
Pierwsza herbaciarnia serwująca już tylko herbatę została otwarta w Pradze w 1908 roku przez pisarza, podróżnika i kolekcjonera sztuki japońskiej, Joe Hloucha, który razem z bratem zbudował japońską herbaciarnie w Pradze podczas wystawy Izby Handlowej. Na koniec imprezy herbaciarnia (čajovna) została przeniesiona do Pałacu Lucerna w Pradze, dzięki wsparciu inżyniera Vaclava Havela, dziadka przyszłego prezydenta Czech o tym samym nazwisku.
Podobno w samej Pradze istniało do pierwszej wojny światowej przeszło 150 herbaciarni i sklepów z herbatą. Po wojnie herbaciarnie prawie zniknęły.
Wszystko zmieniło się wraz z socjalizmem, który – jak mówią Czesi – też miał herbatę, ale nie miała ona z nią nic wspólnego.
W czasach komunistycznych w Czechach można było kupić jedynie herbatę rosyjską i bardzo rzadko cejlońską. Pojawili się jednak miłośnicy herbaty, którzy założyli pół tajemny klub herbaciany i w miarę możliwości spotykali się by rozmawiać o herbacie i oczywiście smakować tę, którą udało się im przemycić z Węgier, Niemiec lub Anglii. Po rewolucji i obaleniu systemu otwarły się drogi handlowe dla herbaciarzy i z klubu miłośników herbaty powstała firma zajmująca się importem herbaty do Czech a w efekcie także powstała pierwsza w Czechach po okresie komuny herbaciarni. Znajduje się do dziś w tym samym miejscu w Pradze lecz firma rozrosła się już w międzynarodową sieć herbaciarni.
Rozwój kultury herbacianej
Po upadku reżimu, prezydent Václav Havel uczestniczył w pokazie tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej przygotowanej przez japońskiego mistrza herbacianego Sosicu Sen XV. W pokazie uczestniczyli politycy, miłośnicy herbaty i inny gapie. To dało silny impuls do rozwoju kultury herbacianej w kraju i wtedy zaczął się prawdziwy boom w spożyciu herbaty w Czechach.
Od 1991 roku liczba specjalistycznych sklepów, gdzie można kupić herbatę z całego świata, w szczególności wysokiej jakości herbatę, jak koreańską, japońską czy słynną oolong z Tajwanu bardzo wzrastała.
To Czesi zapoczątkowali nowoczesną modę na herbatę w Europie oraz zainteresowanie kulturą wschodu. To dzięki nim mamy także herbaciarnie w Polsce, które wzorowały się na Czeskich. Okazuje się, że coś co dla Czechów jest normalne oraz co dla nas Polaków jest coraz bardziej zwyczajne, jest sporym ewenementem na tle Europy i świata. Słowo herbaciarnia kojarzy się nam już jednoznacznie, nazwa lokalu zaczęła funkcjonować tak jak kawiarnia czy pizzeria. Wiadomo co tam jest i co się tam robi. Tymczasem w pozostałej części Europy herbaciarnie są rzadkością a na zachodzie przypominają raczej lokale nawiązujące bardziej do tradycji angielskiego five o’clocka niż do szeroko rozumianego orientu. Zauważyć, trzeba że wielka miłość Czechów i Polaków do herbaty owocuje wieloma wspólnymi przedsięwzięciami oraz co ciekawsze podziwem ze strony Azjatów. Okazuje się bowiem, że mieszkańcy środkowej Europy zupełnie zaskakując Chińczyków i Japończyków wykazują dużą wiedzę, doświadczenie, zainteresowanie oraz dobry gust. Często znacznie większe niż u obywateli krajów z herbaty słynących. Tam często jest to archaiczny folklor, który w jakimś stopniu wpłynął na codzienne życie lecz częściej jest raczej domenom dziadków. Tymczasem u nas miłość do herbaty i do niej koneserskie podejście cechuje raczej osoby młode. Dla Japończyków fakt że wielu z nas potrafi wymienić więcej niż trzy Japońskie herbaty i potrafi zaparzyć je właściwie używając tradycyjnych akcesoriów jest często szokiem.
Te ciche i spokojne herbaciarnie, często ukryte w bocznych uliczkach, z azjatyckimi meblami, wypełnione miękkimi dywanami, zdjęciami Indii, Chińskimi bóstwami, gdzie można napić się herbaty z glinianych i żeliwnych czajników są świetną odskocznią od miejsc z alkoholem. To alternatywa dla restauracji i klasycznych czeskich gospód. Na początku miejsca te wabiły głównie młodych ludzi, obecnie jednak spotykają się w nich ludzie w różnym wieku i z różnych środowisk.
Dzięki temu, że w herbaciarni można zaznać spokoju odwiedzają je nie tylko studenci, ale również turyści oraz przedsiębiorcy i menadżerowi, bo można tam spokojnie porozmawiać o losach firmy.
Richard Branson, miliarder i właściciel brytyjskiej firmy Virgin, napisał w swoim bestsellerze „Biznes bez tajemnic” (2008): Rozmowy twarzą w twarz są o wiele bardziej skuteczne, a wideo-rozmowy są tylko prowizorycznym rozwiązaniem w porównaniu do wypicia razem filiżanki herbaty.
Obecnie w kraju jest już około 400 herbaciarni z czego 50 w samej Pradze. Jest to największa liczba herbaciarni przypadających na obywatela w Europie. W Czechach odbywa się także coroczna impreza herbaciana typu open air. Na Wyszehradzie tego dnia spotykają się miłośnicy herbaty z całego kraju. Impreza nosi nazwę cajomir.
Czechy są w pierwszej piątce europejskich krajów, jeżeli chodzi o spożycie herbaty.
W 2013 roku dystrybutorzy herbaty, sklepy i herbaciarnie w Czechah sprawdziły ponad 3600 ton liści herbaty głównie z Chin, Indii, Japonii i Wietnamu (obrót wyniósł około 2 miliardów koron).
Jaki jest ulubiony rodzaj herbaty w Czechach? Zgodnie ze statystykami jest to herbata owocowa, na drugim miejscu plasuje się zielona herbata.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Palo santo do yerba mate
Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]
kwi
Jak parzyć herbatę owocową?
Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest[...]
lip
Matcha Shake, jak zrobić shake z zieloną sproszkowaną herbatą Matcha
Do przygotowania szejka z Matchą potrzebujemy zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, mleko i syrop trzcinowy. Do[...]
sty
Latte art – wzory krok po kroku: rozeta
Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test
W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]
maj
Tea & Coffee World Cup 2014
Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]
sty
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip
Vitax Herbata Owocowa Żurawina & Malina: opinie, test
Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy[...]
lut