ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną zdolność zużywania wszystkiego, nie marnowania niczego, naprawiania, wymieniania się i robienia wielu potrzebnych rzeczy samemu. Umiejętności te zaginęły w skutek łatwej dostępności do różnych tanich produktów, zaś dziś, znów są poszukiwane i modne. Staramy się wyrzucać rzeczy dopiero w ostateczności. Nic więc dziwnego, że zapomniana herbatka z owocowych skórek znów przykuwa uwagę.

Ze skórek pozostałych po obraniu owoców możemy z powodzeniem zrobić kompot, możemy także je wysuszyć i zaparzyć jako herbatę, gdy najdzie nas ochota.

Napary owocowe, które można kupić jako gotowe mieszanki zawierają kawałki suszonych, liofilizowanych a czasem kandyzowanych owoców i skórek owocowych. Są one smaczne i nie zawierają kofeiny. Jest to dobra propozycja na wieczór, oraz dla dzieci. Napary tego typu mogą być alternatywą dla herbaty ponieważ nie zawierają kofeiny, garbników oraz innych drażniących substancji. Dla dzieci zaś są smaczną alternatywą dla słodkich soków oraz napojów gazowanych.

Herbata owocowa mandarynka z bergamotką
Herbata owocowa mandarynka z bergamotką

Herbata z odpadków po owocach? Sposób na ograniczenie odpadów i nie marnowaniu jedzenia. Czy istnieją sposoby na usunięcie pestycydów ze skórek owoców?

Herbatka owocowa kupiona składa się z kawałków owoców, doskonale może udać się jednak gdy przygotujemy ją z samych skórek czyli odpadków. Pomysł suszenia obierek z jabłka i innych owoców, a następnie przygotowywania z nich naparu jest prostym i zdrowym rozwiązaniem dla osób oszczędnych i ograniczających odpady. Jest to także dobra zabawa, możliwość popisania się kreatywnością, oraz zajęcie dla całej rodziny dające dużo satysfakcji.

Po co usuwać w ogóle skórki z owoców? Często obieramy je dla małych dzieci lub gdy robimy domowe lody, koktajle lub inne desery gdzie przepis wymaga obranych owoców. Wiele osób obiera także skórki by w najprostszy sposób pozbyć się pestycydów. Oczywiście taka skórka nie da się już umyć i nie nadaje się na herbatkę skórkową.

Warto jednak rozważyć różne triki na pozbycie się pestycydów. Przede wszystkim możemy wybierać produkty organiczne. Jeśli zaś chcemy umyć owoce i warzywa z pestycydów możemy moczyć je przez conajmniej kwadrans w słonej wodzie, wodzie z sodą lub w wodzie z octem.

Herbata owocowa gorzka lemoniada
Herbata owocowa gorzka lemoniada

Niektóre owoce mają skórki, których nie da się dokładnie umyć jak chociażby ananas. Niektóre badania dowodzą, że mycie owoców może usunąć około 40% pestycydów.

Starajmy się nie marnować skórki nie tylko dlatego, że szkoda ją wyrzucić. Skórka zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Możemy w niej znaleźć nawet o 328 razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu owoców.

Surowe jabłko ze skórką zawiera do 332% więcej witaminy K, 142% więcej witaminy A, 115% więcej witaminy C, 20% więcej wapnia i do 19% więcej potasu niż obrane jabłko.

Przepis na domową herbatkę ze skórek jabłka

Dobrym i wpisującym się w jesienne smaki pomysłem jest przygotowanie herbatki ze skórek jabłka. Jest na to sporo sposobów i właściwie ogranicza nas nasza wyobraźnia. Proponujemy kilka sprawdzonych połączeń.

  • Skórki jabłka kroimy na małe kawałki i suszymy rozkładając na ręczniku w przewiewnym miejscu, rozkładając w piekarniku przy niewysokiej temperaturze lub używając suszarek do grzybów i owoców.
  • Łyżkę suszonych skórek jabłek, kawałek cynamonu, kawałek wanilii zaparzamy razem jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
  • Łyżkę suszonych skórek jabłka, łyżkę suszonych skórek marchewki, kawałek cynamonu, plasterek świeżego imbiru, zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
  • Łyżkę suszonych skórek jabłka, kilka listków suszonej lub świeżej mięty, kilka suszonych owoców żurawiny zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Fot. główna: Pytanie na Śniadanie TVP2

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay – Chang jiang, Guoa Jijun, Yanga Jingyu, Weia Yunfeng, Lia Jing, Xua Yugang Jianga; Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds – Joy C Rickman Diane M Barrett Christine M Bruhn; Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits – Y Liang, Y Liu, Y Ding, X J Liu Nutritiondata.self.com

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn parzenie

Wiosną wszyscy herbaciarze oczekują na pierwsze herbaty z Darjeeling. Jednak jak już wspominałam, herabata darjeeling[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]

Herbata ze Sri Lanki

Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]

Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata

Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.