ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Róża to jeden z najbardziej popularnych i znanych na świecie kwiatów. Znana jest ludzkości od zarania dziejów, a ceniona jest już od czasów antycznych – zarówno jako kwiat ozdobny, lek oraz źródło przyjemnego zapachu. Różami strojono sale bankietowe, wodą różaną obmywano ściany świątyń, umieszczono je w mitologii, wiązano z miłością oraz śmiercią. Choć róże w Europie występują rodzimie, największą swą różnorodność gatunków ukazują w Azji i na bliskim wschodzie,  gdzie popularne są także w kuchni.

Pomijając właściwości zielarskie samych owoców i ich ogromną zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C, znaleźć możemy aromatyczne płatki róży na przykład w konfiturach. W kuchni bliskiego wschodu róża jest bardzo popularna dzięki swojemu aromatowi, który nam raczej kojarzy się z branżą perfumeryjną. Powszechnie stosuje się do potraw dodatek wody różanej, która – choć bardzo wonna – jest tylko produktem ubocznym, powstającym podczas produkcji cennego olejku różanego. W Chinach znany jest słodki ryż z płatkami róży.

Przyznać trzeba, że słodka woń róży nie ze wszystkim się dobrze komponuje. Kojarzy się raczej deserowo, toteż zaprzyjaźniła się z herbatą.

Herbata ziołowa irańska róża suszona 30g
Herbata ziołowa irańska róża suszona 30g

W Chinach pierwsze wzmianki o dodawaniu róży do herbaty pochodzą jakoby z czasów dynastii Tang, czyli jeszcze sprzed X wieku. Gdy zaczęto produkować herbatę czarną, również do niej róża szybko trafiła. Chińczycy w ogóle lubią dodawać do herbaty różnego rodzaju kwiaty mające dodać jej aromatu i uatrakcyjnić jej wygląd. Mamy do czynienia z herbatą z dodatkiem chryzantem, lotosu, osmantusa no i oczywiście najsłynniejszego jaśminu.

Dodatek różanych płatków do herbaty, a jeszcze lepiej parzenie samych róż może przynieść liczne prozdrowotne efekty:

  • działanie przeciwzapalne,
  • obniżenie stresu i odprężenie,
  • ulga w bólach menstruacyjnych,
  • obniżenie stresu oksydacyjnego dzięki przeciwutleniaczą (w niektórych sytuacjach ich ilość dorównywać może tym w zielonej herbacie),
  • ograniczenie objawów alergii.
Herbata czarna z różą 50g
Herbata czarna z różą 50g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie

Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Najlepsza herbata na depresję

Herbata zielona pozwala medytować w spokoju setkom mnichów buddysjkich. Otwiera umysł i relaksuje ciało. L-teanina[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020

Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.