ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasiona melona z Lu’an to zielone herbata, która pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Określenie nasiona melona nie odnosi się do jej smaku, lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona. Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Zbiory Liu An Gua Pian

Liu An Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru, ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy, lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty na przykład Chun Mee.

Historia herbaty Liu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen. W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego, co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Herbata czarna Lipton Yellow Label Tea: opinie, recenzja

Lipton Yellow Label Tea to klasyk wśród klasyków! Tę herbatę pije się na potęgę każdego[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Gotowanie herbaty

Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.