Herbata Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.
Właściwości herbaty Hojicha
Herbata ta może być pita o każdej porze dnia i nawet wieczorem, również przez dzieci, dzięki bardzo niewielkiej ilości teiny. Katechina zawarta w tej herbacie pomaga obniżyć ciśnienie oraz pomaga wyregulować poziom cholesterolu i cukrów w organiźmie. Zdecydowanie polecana po ciężkostrawnych tłustych posiłkach, jej składniki pomagają regulować gospodarkę tłuszczową organizmu.
Sposób parzenia herbaty Hojicha
Do parzenia hojichy używamy wody bardzo gorącej 90 – 100ºC, około 1,5 łyżeczki (2g) na 150ml. Czas parzenia dość krótki 30-60 sekund. Herbatę to należy parzyć dwukrotnie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź
Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]
gru
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]
sie
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj