ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych (liście pozostają zielone).

Parzenie herbaty zielonej

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty między 60°C a 90°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty.

Zielona herbata Bancha
Herbata zielona Bancha

Im lepsza jakość liści tym temperatura parzenia może być niższa, dla wysokiej jakości herbaty Gyokuro wynosi 60°C. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia, bo zielona herbata może się przeparzyć (jest wtedy gorzka i cierpka). Przy zbyt długim parzeniu wytrąca się tanina i garbniki, które neutralizuje kofeinę

Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Uznaje się, że drugie parzenie jest najlepsze.

Właściwości herbaty zielonej

Pierwsze parzenie zielonej herbaty jest najbardziej pobudzające, bo napar zawiera dużo teiny, a kolejne są coraz słabsze. Właściwości zielonej herbaty:

  • jest bakteriobójcza,
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • fluor chroni zęby przed próchnicą,
  • garbniki zapobiegają nowotworom,
  • jest moczopędna,
  • zawiera witaminy C,E i B, sole mineralne,
  • przyspiesza metabolizm.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea

W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]

1 Comments

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Do czego służy żeliwny czajnik?

Obecnie dostępne na rynku żeliwne czajniki nadają się nie tylko do grzania wody, ale także[...]

Eisai

Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.