Chong shi cha – chińska herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. To jedna z najbardziej nietypowych i rzadko spotykanych herbat na świecie – wytwarzana z odchodów larw ćmy Aglossa dimidiata, żerujących na liściach herbaty. Choć brzmi to kontrowersyjnie, napar ten ma długą historię w chińskiej medycynie tradycyjnej i ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne.
Podobnie jak kawa kopi luwak, pozyskiwana z odchodów cywety, tak i chong shi cha opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów trawiennych zwierząt. Różnica polega jednak na tym, że w przypadku herbaty parzymy same odchody larw, a nie pozyskane z nich liście.
Herbata z odchodów owadów (chong shi cha) uznawana jest za odmianę herbaty Liu Bao, czyli ciemnej herbaty fermentowanej (hei cha). Choć niektóre źródła mówią ogólnie o pu-erh, Liu Bao jest określeniem precyzyjniejszym.
Pochodzenie i zastosowanie chong shi cha
Tradycyjnie herbatę z odchodów robaków stosowano w południowych Chinach oraz w Hong Kongu i Makau. W medycynie chińskiej napar ten łączy „energię roślinną i zwierzęcą” – co uważane jest za połączenie wyjątkowo silne i lecznicze.
Jak powstaje herbata z odchodów owadów?
- Proces produkcji rozpoczyna się od przygotowania specjalnego kosza z herbatą lub mieszanką ziół. Kosz zwabia ćmy spryskiwaniem wodą po płukaniu ryżu – metoda znana z chińskich gospodarstw domowych.
- Ćmy (zwane potocznie czarnymi robakami ryżowymi) składają jaja, a larwy żywią się liśćmi, pozostawiając odchody na dnie kosza.
- Zebrane odchody są suszone na słońcu, a następnie prażone – czasami z dodatkiem miodu. Gotowy produkt można parzyć wrzątkiem lub przygotować metodą przelewową (np. na sitku).
Istnieje teoria, że chong shi cha została odkryta przypadkiem – gdy ćmy zalęgły się w dojrzewającej herbacie. Zamiast wyrzucać zanieczyszczony susz, ktoś docenił jego nowe właściwości i smak.
Jak smakuje chong shi cha?
Wbrew pozorom napar nie przypomina smakiem czy zapachem fekaliów. Dominuje aromat starego drewna, ziemi, mentolu, lukrecji i ziół leczniczych. Najbardziej przypomina ciemne herbaty hei cha o długim czasie leżakowania. Popularny zwrot wśród znawców mówi, że „smakuje jak stara apteka z czasów dzieciństwa”.
Właściwości zdrowotne chong shi cha
Chong shi cha znana jest przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Działa korzystnie na żołądek i jelita, wspomaga metabolizm i równowagę bakteryjną. Jak wszystkie herbaty ciemne, może być leżakowana – starsze egzemplarze osiągają wysokie ceny i są traktowane jako kolekcjonerskie.
W tradycyjnej medycynie chińskiej przypisuje się jej również właściwości detoksykujące, wzmacniające odporność i regulujące apetyt. Ze względu na swoją rzadkość, chong shi cha wciąż pozostaje egzotyczną ciekawostką dostępną głównie dla pasjonatów herbaty i podróży kulinarnych.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródło: Antyczne i współczesne metody fermentacji herbaty w Chinach oraz tradycyjna medycyna chińska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip
Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata
Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]
gru
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?
Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]
1 Comments
sty
Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty
Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]
kwi
Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna
Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]
cze
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz