Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i smaczniejsza od tej zaparzonej w tradycyjny sposób. Jego badania dowodzą, że herbata zaparzona w mikrofalówce ma więcej przeciwutleniaczy, polifenoli i jest dla nas najlepsza.
Jak przygotować herbatę w mikrofalówce?
- Wsypujemy ulubioną herbatę do kubka i zalewamy ją gorącą wodą,
- następnie umieszczamy ją w mikrofalówce na 30 sekund,
- tak przygotowaną herbatę odstawiamy na 1 minutę i wyciągamy torebkę bądź odcedzamy liście.
Badacz namawia do wzbudzania liści lub torebki podczas ostatniego etapu poprzez mieszanie lub ruszanie torebką. Niektóre media podają, że torebkę należy również wycisnąć na sam koniec.
Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest zdrowsza?
Tu musimy zawierzyć badaniom dr Quan Vanga, ponieważ nie dysponujemy laboratorium, gdzie moglibyśmy to sprawdzić. Naukowiec zapewnia, że tak zaparzona herbata ma 80% związków aktywnych, które znajdują się w herbacie. Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest smaczniejsza? Nie jesteśmy przekonani – z naszych testów wynika – że podobnie jak bardzo długo parzona herbata, zawiera dużo goryczy, co o ile w przypadku czarnej herbaty jest znośne, totalnie nieakceptowalne przy zielonej herbacie.
W naszym teście sprawdziliśmy herbatę ekspresową z mikrofalówki oraz herbatę liściastą Ceylon.
Na stronie chyba jest błąd, w przepisie parzenia w mikrofali chyba powinno być 30 sekund, a nie minut.
pozdraiwam
Faktycznie, poprawione, dziękujemy :)