Czym jest hanami?
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii (Kraju Kwitnącej Wiśni), chociaż oficjalnie rzeczywiście wiśnia przybyła do Polski ze wschodu, ale to Rzymianie przywieźli ją do Wielkiej Brytanii, a stamtąd rozeszła się po całej Europie. Pierwsze ślady wiśni w postaci pestek znajdujemy w epoce Neolitu.
Ale to właśnie w Japonii wiśnia jest najbardziej ceniona, głównie – co zaskakujące dla nas – za piękne kwiaty. Hanami – czyli oglądanie kwiatów – zgodnie z historycznymi zapiskami, ma swój początek w VIII wieku. W starożytnej Japonii wierzono, że w drzewach wiśni mieszkają bóstwa, które należy czcić – szczególnie w okresie rozkwitu.
Największe zasługi w popularyzowaniu Hanami ma cesarz Saga, który jako pierwszy święcił Hanami na dużą skalę. Oryginalnie spotkania, podczas których podziwiano kwiaty wiśni miały charakter podniosły, wręcz poetycki, ponieważ krótki czas kwitnięcia był dla Japończyków symbolem piękności i ulotności życia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie
Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]
lut
O: Orange, oznaczenie jakości herbaty
O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?
Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]
lip
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Jak pić herbatę? Poradnik
Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]
kwi