Turecka herbata to herbata azjatycka, choć sam kraj nie jest w całości w Azji. Około 3% powierzchni Turcji znajduje się w Europie, dlatego można by podciągać go trochę do Europy, ale same plantacje znajdują się nad Morzem Czarnym na kontynencie Azjatyckim.
Bardzo blisko uprawom tureckim do gruzińskich, które znajdują się tuż obok, również nad Morzem Czarnym. Sama herbata nie jest jednak do gruzińskiej bardzo podobna, choć od niej pochodzi.
Kultura picia herbaty w Turcji
Kultura herbaciana w Turcji jest dość charakterystyczna i rozpoznawalna. Używa się tutaj do parzenia podwójnego czajniczka. W górnym przygotowuje się esencję herbacianą, w dolnym zaś wrzątek, aby – na wzór rosyjskiego samowara – każdy mógł nalać odpowiednią ilość esencji do szklaneczki i rozcieńczyć wrzątkiem. Również sposób picia mocnej, czarnej herbaty z małych szklaneczek w kształcie tulipanków jest czymś, co od razu kojarzy się z Turcją. Trzeba podkreślić, że Turcy swoją herbatę piją na każdym kroku, przez cały dzień. Jest popularna do tego stopnia, że kraj ten niezmiennie dzierży palmę pierwszeństwa w ilości spożytej herbaty per capita, czyli na głowę obywatela. Trudno znaleźć świeże dane na ten temat, wiemy jednak że jeszcze pięć lat temu ilość ta przekroczyła trzy kilogramy na osobę rocznie.
Turecka herbata i jej historia
Historia popularności herbaty w Turcji wiąże się z upadkiem cesarstwa Ottomańskiego w 1923 roku kiedy to przestano sprowadzać do kraju duże ilości kawy, która dotąd była najpopularniejszym napojem.
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych XX wieku sprowadzono z Gruzji dwadzieścia ton nasion herbaty i zapoczątkowano uprawy w Rize. Wkrótce plantacje rozrosły się pokrywając znaczne tereny zboczy górskich nad Morzem Czarnym, rozciągając się niemal do granicy z Gruzją. W roku 1971 powstało państwowe przedsiębiorstwo Caykur, które do 1984 roku miało monopol na produkcję herbaty. Obecnie skupia około 60% rynku herbacianego w swoich rękach. Herbatę produkuje się w Turcji na powierzchni 766000 ha, znajduje się tutaj ponad 200000 ogrodów herbacianych i 300 fabryk. Rocznie wytwarza się ponad 220000 ton herbaty.
Co do jakości tureckiej herbaty, można spotkać różne opinie. Najbardziej ceniona jest ta z Rize, dzięki odpowiedniemu klimatowi, plantacje zlokalizowane są na zboczach o sporym nasłonecznieniu oraz odpowiednich opadach. Spotkać można jednak głosy, że jest to herbata niezbyt wysokiej jakości. Zbiory prowadzone są mechanicznie w sposób, który powoduje obecność starych liści w plonach. Same liście zbyt długo są magazynowane przed obróbką. Zbiory prowadzone są bez względu na pogodę, także w czasie deszczu.
Produkuje się tutaj głównie herbatę czarną, choć od 2003 roku spotkać można także zieloną, którą rząd starał się wylansować jako herbatę wyższej jakości.
Ciekawostką jest mały kryzys branży herbacianej w Turcji jaki miał miejsce w 1986 roku po katastrofie elektrowni w Czarnobylu. Okazało się, że w skutek opadu radioaktywnego przekroczono dopuszczalne dawki promieniowania w herbacie i wstrzymano całkowicie jej eksport z Turcji.
Osobiście cenię herbatę turecką i często pijam, jeśli mam ochotę na mocny napar z dodatkami, zwłaszcza z cytryną. Napar herbat tureckich jest intensywny i esencjonalny, lekko owocowy. Dokładnie wpisuje się w gust miejscowych, ponieważ obficie osłodzoną herbata po turecku musi być przede wszystkim mocna. W Polsce także znaleźć można grono miłośników tego naparu, który odbiega nieco od blendów, jakie produkuje się na nasz rynek. Turecka herbata jest herbatą wyraźną i lubiącą dodatki. Fakt jest jednak taki, że miłośnik herbat z wysokiej półki, parzonych w stylu azjatyckim nie znajdzie tutaj nic dla siebie. Jest to dobra, mocna herbata na codzień i nikt nie próbuje udawać, że jest inaczej.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: The world of tea – Jane Pettigrew World Atlas of Tea – Krisi Smith
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]
kwi
Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach
Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]
maj
Test herbat z Biedronki
Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]
gru
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Herbaciarnia Gander’s Tea Room Warszawa
Herbaciarnia Gander's Tea Room Warszawa dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Warszawa, ul. Francuska[...]