W Europie pija się obecnie bardzo dużo herbaty. Najwięcej w Irlandii i Anglii, które mają swoje tradycyjne mieszanki. Herbata Irlandzka kojarzy nam się z dodatkiem whisky i rzeczywiście czasem tak bywa, lecz miejmy świadomość, że pija się tam przede wszystkim herbatę podobną do tej popularnej w Wielkiej Brytanii. Jest ona przygotowywana przede wszystkim do posiłków i podwieczorku, jest czarna, mocna, słodka i koniecznie z mlekiem.

Fryzja
Ciekawym miejscem na herbacianej mapie jest także wschodnia Fryzja, czyli obszar północnych Niemiec, Danii i Holandii. Tutaj popularnym napojem jest herbata czarna serwowana z lodowym cukrem i śmietaną. Wielkie kryształy cukru powinny zalegać na dnie filiżanki, żeby kolejne porcje wlewanej herbaty również się osłodziły bez potrzeby dodawania cukru. Śmietanka rozpuszczając się w herbacie, tworzy fantastyczne kształty przypominające kłębiące się obłoki.
Francja
Nie można nie wspomnieć o bawarce, czyli powszechnie znanej u nas herbaty z mlekiem. Okazuje się jednak, że tak naprawdę bawarka nie oznacza herbaty z mlekiem, przynajmniej poza Polską. Napój ten pochodzi z Francji, gdzie w kawiarniach bywali bawarscy książęta i to oni kazali podawać sobie herbatę z dodatkiem słodkiego i leczniczego syropu z pewnej odmiany paproci, mającego właściwości kojące górne drogi oddechowe. Z powodu tych gustów rozpoczęto nazywanie takiej herbaty, nieco pogardliwie bawarką.
U nas zaś tego typu napoje były domeną kobiet, które wśród różnych dodatków wprowadziły do niej także mleko na wzór Brytyjczyków. Później uznano, że herbata z mlekiem wzmaga laktacje i napój taki zupełnie przylgnął do kobiet przejmując nazwę bawarki.
Portugalia
Na mapie herbaty swój ślad odcisnęła także Portugalia, która jako pierwsza skutecznie rozpoczęła produkcję przemysłową herbaty w Europie. Udało się to jednak nie na samym kontynencie, lecz na wyspach Azorskich należących do Portugalii. Tutaj przywieziono sadzonki, które udało się rozmnożyć i założyć z nich uprawy, które do dziś działają.
Polska
Polska to kraj bardzo herbaciany. Herbata jest u nas trzecim najpopularniejszym napojem, a jeśli chodzi o spożycie to zauważyć trzeba, że wyprzedzamy w rankingu samych Chińczyków. Początki herbaty nie były łatwe. Pojawiła się ona w naszym kraju za czasów panowania króla Jana Kazimierza, za sprawą jego małżonki Marii Ludwiki, która przyniosła na dwój zwyczaj picia herbaty. Początkowo herbata trafiła do aptek, dopiero potem stała się napojem codziennym.
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją z „prądem”, inni w szklankach z metalowym koszyczkiem lub nawet, z czasów niedostatków, robionym na szydełku. To wszystko jednak przeszłe czasy. Dzisiejszy Polak pija głównie czarną herbatę ekspresową w kubku z dodatkiem cukru i cytryny. Coraz ciekawsi jednak jesteśmy nie tylko herbat gatunkowych z całego świata, ale także sposobów ich przygotowania według egzotycznych receptur. Interesuje nas coraz bardziej funkcja herbaty. Zastanawiamy się jaką rolę pełni ona w naszym życiu. Czy jak w Japonii jest to dla nas filozofia, czy jak w Chinach sztuka, czy może na wzór krajów arabskich wiążemy ją głównie z rolą społeczną. Na pewno pijemy ją coraz bardziej świadomie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Sticky Rice oolong
Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]
cze
Jak odkamienić czajnik?
Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]
maj
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]
lip
Herbaciarnia Czarka Kraków
Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz