Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek Tajski i z tamtąd zwykle pochodzi. Wiele osób może od razu pomyśleć, że chodzi o genmaiche, czyli japońską herbatę z prażonym ryżem. Otóż nie. Aromat ryżu w tej herbacie nie ma nic z nim wspólnego.
Okazuje się, że odpowiedzialna za niego jest pewna roślina zwana w chinach Nuo Mi Xiang. Oznacz to po prostu zapach lepkiego ryżu, czyli ryżu długo gotowanego, z lekkim nawet prażonym aromatem. Roślina ta botanicznie nazywa się Semnostachya menglaensis. Poza zastosowaniem zielarskim przede wszystkim używa się jej do aromatyzowania herbaty. Pochodzi z dżungli w Mengla w południowej części Yunnanu. Występuje jednak także w sąsiadującej z Yunnanem Tajlandii.
Miłośnicy herbat Pu-Erh z pewnością zetknęli się z herbatami Xing Mi Cha, czyli aromatyzowanymi właśnie za pomocą Nuo Mi Xiang. Herbata tajska smakuje nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że mówimy tu o herbacie typu oolong, a nie ciemnej jak w Yunnanie. Poza tym aromat ryżu jest tu pełniejszy, ponieważ bazą jest często oolong mleczny, czyli Jin Xuan.
W Tajlandii herbatę tę znaleźć można pod nazwą Cha Khao Hom lecz w europie częściej pod nazwą angielską Sticku Rice tea.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na ból brzucha
Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]
lis
Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami
1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]
gru
Tatuś, ale smaczna herbatka!
Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]
kwi
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty
4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]
kwi