ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek Tajski i z tamtąd zwykle pochodzi. Wiele osób może od razu pomyśleć, że chodzi o genmaiche, czyli japońską herbatę z prażonym ryżem. Otóż nie. Aromat ryżu w tej herbacie nie ma nic z nim wspólnego.

Okazuje się, że odpowiedzialna za niego jest pewna roślina zwana w chinach Nuo Mi Xiang. Oznacz to po prostu zapach lepkiego ryżu, czyli ryżu długo gotowanego, z lekkim nawet prażonym aromatem. Roślina ta botanicznie nazywa się Semnostachya menglaensis. Poza zastosowaniem zielarskim przede wszystkim używa się jej do aromatyzowania herbaty. Pochodzi z dżungli w Mengla w południowej części Yunnanu. Występuje jednak także w sąsiadującej z Yunnanem Tajlandii.

Miłośnicy herbat Pu-Erh z pewnością zetknęli się z herbatami Xing Mi Cha, czyli aromatyzowanymi właśnie za pomocą Nuo Mi Xiang. Herbata tajska smakuje nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że mówimy tu o herbacie typu oolong, a nie ciemnej jak w Yunnanie. Poza tym aromat ryżu jest tu pełniejszy, ponieważ bazą jest często oolong mleczny, czyli Jin Xuan.

Herbata oolong Thailand Sticky Rice 50g
Herbata oolong Thailand Sticky Rice 50g

W Tajlandii herbatę tę znaleźć można pod nazwą Cha Khao Hom lecz w europie częściej pod nazwą angielską Sticku Rice tea.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]

1 Comments

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.