ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj na temat tego przyjemnego oolonga – Si Ji Chun, nazywanego także oolongiem cztery pory roku, źródłem czterech pór roku, czterema porami roku – wiosną, czy oolongiem wiecznej wiosny. Zapraszam!

Cztery Pory Roku – Wiosna

Nazwa Cztery Pory Roku – wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane Si Ji są „wiecznie zielone” i zbierane niemal przez cały rok. Można znaleźć informacje mówiące o tym, że w roku odbywa się nawet ponad sześć zbiorów. O zbiorze zimowym mówi się nieraz, że jest najlepszy, a jego kwiatowy smak przywołuje na myśl wiosnę.

Si Ji Chun Oolong - liście
Herbata Si Ji Chun Oolong – liście

Kultywar Si Ji nie ma długiej historii. Początek zainteresowania się nim przypada na lata 80 XX wieku. Uprawiany jest na Tajwanie, w prowincji Nantou. Przeważnie obszary jego uprawy określa się jako średniej wysokości. Si Ji Chun Określa się jako lekko utleniany (około 20%-30%). Większość sklepów oferuje go w wersji delikatnie podprażanej, chociaż spotkać się można także z wersją nieprażoną.

Si Ji Chun - napar w dzbanku
Herbata Si Ji Chun – napar w dzbanku

Herbata, którą przygotowałam pochodzi z miasta Lugu, w porwincji Nantou i jest wersją delikatnie podprażaną.

Parzenie herbaty Si Ji Chun oolong

Si Ji Chun oolong przygotowałam w wesji gong-fu, czyli parząc wielokrotnie w krótszym czasie. Użyłam 150 ml czajniczka, około półtorej łyżeczki suszu i wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Czasy parzenia zaś to: I – 1 minuta, II – 1,5 minty, III – 2 minty oraz IV – 3 minuty. Poza głównym parzeniem postanowiłam poeksperymentować z wymieszaniem wszystkich parzeń oraz przetrzymaniem V parzenia.

Si Ji Chun oolong parzenie
Herbata Si Ji Chun oolong parzenie

Wrażenia? Jest to bardzo sympatyczna i mocno kwiatowa herbata. Rzeczywiście przywołuje na myśl wiosnę. Moim najmocniejszym i najszybszym skojarzeniem były bzy, którymi od pierwszego parzenia pachniała herbata.

Podczas pierwszych dwóch parzeń smak był jednak nieco mniej wyraźny, lekko ostry i kwiatowy. Dwa ostatnie parzenia były według mnie smaczniejsze – kwiatowe, lekko słodkie i lekko ostre. Napar cały czas był klarowny, jasnożółty.

Herbata Si Ji Chun otwarte listki
Herbata Si Ji Chun otwarte listki

Wymieszane wszystkie parzenia, nie były czymś wyjątkowym. Na pierwszy plan wybijała się słodycz i kwiaty. Natomiast V przetrzymane parzenie było nadal bardzo dobre i słodkie. Tak jak mówiły opisy tej herbaty które przeczytałam wcześniej, Si Ji Chun oolong jest bardzo wydajny (podobno aż do dziesięciu zaparzań) i cierpliwy. Nawet znaczne przetrzymanie go, nie zepsuło smaku.

W wersji „zachodniej”, do parzenia zaleca się około 3 gramy herbaty, na 120 ml wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza i około 3-4 minut parzenia.

Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu
Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu

Si Ji Chun to bardzo ciekawy oolong – bardzo wiosenny smak ze zbiorów całorocznych. Przyjemny jest zwłaszcza ten bzowy zapach przywodzący na myśl to co najlepsze w wiośnie.

Źródła: inpursuitoftea.com, teamasters.blogspot.com, cajchai.com

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Andrzejkowe Wróżby Herbaciane

Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Backstage Pytanie na Śniadanie TVP2 z Czajnikowy.pl

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo zza kulis programu Pytanie na Śniadanie, który możecie[...]

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.