Góry Feniksa, czyli Fenghuang w prowincji Guandong to region słynący z produkcji oolongów zaraz obok prowincji Fujian. Wyróżnia się wiele wersji aromatycznych, mowa tu oczywiście o naturalnych nutach zawierających się w bukiecie czystej herbaty bez żadnych dodatków i procesów nawaniania.
Produkcja herbaty oolong Dancong
Proces produkcji Dan Congów zaczyna się od zbioru rozwiniętych liści. Następnie po krótkim więdnięciu na słońcu herbata jest potrząsana w koszach by umożliwić częściową oksydacje. Gdy wytraci roślinny zapach, który zastąpią nuty owocowe i kwiatowe następuje dezaktywacja enzymów poprzez suche podprażanie. Herbata jest potem rolowana i suszona, a następnie prażona na węglach drzewnych. Słowo Dan Cong oznacza pojedynczy krzew lub pojedyncza gałąź. Tradycyjnie herbatę produkowało się tutaj obrabiając każde drzewko osobno. Każde z nich miało swój własny aromat. Obecnie jest to herbata z jednego, niemieszanego kultywaru.
Ośmiu Nieśmiertelnych to jeden z oolongów z Góry Feniksa o ciekawej i mitycznej otoczce. Aromat tej herbaty określa się jako owocowy. Jego nazwa odwołuje się do ośmiu starożytnych drzew na Górze Feniksa, które miałyby według legendy wyrosnąć z ośmiu nasion na herbacianej gałązce, którą Feniks przyniósł tu z nieba.
Nazwa poza tym wiąże się z postaciami ośmiu mędrców z chińskiej mitologii i religii taoistycznej. Byli to ludzie obdarzeni nadzwyczajnymi zdolnościami, którzy dostąpili nieśmiertelności znajdując miejsce w legendzie. Postaci te mają swoje rozpoznawalne atrybuty jak wachlarz, butelkę z kalebasy, kwiat lotosu itd. Przewodzi im poeta, a znajdziemy wśród nich między innymi alchemika, flecistę, cesarza czy lekarza.

Parzenie herbaty oolong Dancong
Parzenie herbat Dancong nie jest szczególnie trudne. Warto użyć około 2g suszu na 100ml wrzątku. Generalnie mówi się, że herbaty oolong powinno się parzyć lekko przestudzoną wodą więc nie zaszkodzi odczekać parę minut po zagotowaniu. Parzenie powinno trwać około 2-3 minut.
Herbaty Dan Cong doskonale nadają się do wielokrotnego parzenia, dlatego dobrze prezentują się parzone za pomocą gaiwana lub małego czajniczka w technice gongfu cha. Użyć należy wtedy nawet trzykrotnie większej dozy, a czas parzenia skrócić do kilkunastu sekund.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie
W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]
lut
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady
Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]
sty
Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona
Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]
lip
Działanie odchudzające yerba mate. Najlepsza yerba mate na odchudzanie, właściwości
Przeprowadzono w ostatnich latach wiele badań laboratoryjnych na ten odchudzających właściwości yerba mate, ponieważ świat[...]
cze
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi